Továbbra is súlyos a lakhatási válság az országban

Továbbra is súlyos a lakhatási válság az országban

Nem segítenek a lakhatási válságon a kormányzati intézkedések az egyik rászorulókkal foglalkozó szervezet szerint. Jelentésük alapján továbbra is rengetegen hajléktalanok, százezrek pedig nem megfelelő otthonokban élnek. Az érdekvédők az állami bérlakásprogram elindítását sürgetik, a kancelláriaminiszter szerint azonban erre nincs szükség.

Kis-Horváth Péter több mint két éve tölti a nappalokat az egyik fővárosi hajléktalanszállón, mivel mozgássérült, dolgozni sem tud, havi 26 ezer forint segélyből él.

Tavaly több mint harmincezren éltek hajléktalanként – derül ki a Habitat for Humanity legfrissebb jelentéséből. Azoknál sem mindig jobb a helyzet, akiknek van tető a fejük felett: a gyerekek harmadának penészes, nedves, ezért egészségtelen az otthona, és több mint 425 ezeren élnek fürdőszoba, WC nélkül. 140 ezer háztartás nem tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészleteit, több százezer család pedig a rezsiköltségeit. 300 ezren élnek leromlott állapotú, elszigetelt településrészeken.

„Az igazán szegény családok számára a csok nem lesz elérhető” – vélekedett Koltai Luca, a Habitat for Humanity megbízott igazgatója.

A szakember szerint a lakhatási válságon a kormányzati intézkedések nem segítenek, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) még ront is a helyzeten. „A csok elsősorban a tehetősebb családoknak lesz elérhető, különösképpen az a formája, amelyben 10+10 millió forint támogatás érhető el, hiszen ez új építésű házra vonatkozik, háromgyermekes családok esetében és olyan szigorúak a feltételei, amelyeknek nagyon sok szegény család nem tud megfelelni. Ilyen a kétéves munkaviszony, és a közfoglalkoztatott munkaviszony nem beleszámítható” – fejtettei ki Koltai Luca.

Az érdekvédő szerint a kormánynak bérlakásprogramot kellene bevezetnie. A kancelláriaminiszter szerint azonban a kormány nem változtat, Lázár János úgy látja, a csok beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

„A csok vidéken meggyőződésem szerint tud segíteni a használt ingatlan vásárlásban – ezt a számok is mutatják. Nagyvárosokban, ahol drágábbak az ingatlanok, nehezebb, de ott felzárkózási kérdésként kell ezt a helyzetet tekinteni. Tudnék olyan városokat sorolni, ahol magas a halmozottan hátrányos helyzetűek aránya, és ez más kezelést igénylő kérdés. Abszolút nem látom azt, hogy 100 százalékban meg lenne oldva a probléma, csak lépéseket tettünk az ország teljesítőképességének arányában, hogy próbáljunk segíteni” – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az újHÁZ Centrum felmérése szerint az 1,6 millió csokra jogosult család kevesebb mint ötöde élne a lehetőséggel, a legtöbben használt lakást vennének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »