Továbbra is rejtély az ENSZ-hátizsákok ügye

Továbbra is rejtély az ENSZ-hátizsákok ügye

Az „ENSZ-kék” hátizsákok legutóbb a Belgrádból a magyar határra induló migránsmenetben is jelentős számban feltűntek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Közép-európai Regionális Képviselete semmilyen formában nem kapott értesítést arról, hogy Ásotthalom polgármestere bármilyen ügyben kezdeményezte volna Montserrat Feixas Vihé régiós képviselő asszony vagy bármely más munkatársunk tanúmeghallgatását, illetve a szervezettel szemben bírság kiszabását – tájékoztatta a Magyar Időket az UNHCR regionális képviselete.

A Magyar Idők azt is megkérdezte: a menekültügyi főbiztosság milyen tájékoztató tevékenységet fejt ki az illegális bevándorlók között. Az ENSZ szakosított szerve tevékenysége kapcsán elmondta: alapvető feladataik közé tartozik a menedékkérők átfogó és pontos tájékoztatása arról, kik azok, akik számot tarthatnak a menekültstátusra, az adott országokban mik a menedékkérők lehetőségei, jogai és kötelességei.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan kerülhettek a határsértőkhöz UNHCR-logós hátizsákok. Erre azonban nem kaptunk választ. Az „ENSZ-kék” hátizsákok legutóbb a Belgrádból a magyar határra induló migránsmenetben is jelentős számban feltűntek.

Korábban a magyar Idők megírta: az ENSZ regionális menekültügyi főbiztosa, Montserrat Feixas Vihé tanúmeghallgatását kérte Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere a II. kerületi jegyzőtől szemetelés miatt. A településvezető azért kezdeményezte ezt, mert 150 ezer forintnyi bírságot szabott ki az ENSZ-re, amiért a szervezet logóival ellátott táskákat szórtak szét a szeméttel együtt migránsok a helység határában. A mezőőrök a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány egyik csoportja által a bevándorlóknak készített tájékoztatókat is találtak az ENSZ-emblémás táskákban.

A II. kerület a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták, hogy az UNHCR itteni képviselete és annak vezetője diplomáciai mentességet élvez.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »