Továbbra is népszerű a „jurtatábor”

Kalandozás a múltban

A nyár a táborozások ideje. A kárpátaljai gyerekeket az utóbbi időben a Magyarországon szervezett Erzsébet-táborokon kívül idehaza is igen sok nyaralási lehetőség várja. A hazai táborok közül továbbra is igen népszerű a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor.

– Immáron 21. alkalommal került sor a KMPSZ támogatásával megrendezett Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótáborra, közismertebb nevén „jurtatáborra” – kezdi beszélgetésünket Kész Barnabás, a tábor vezetője. – Idén több mint 60 kárpátaljai, túlnyomórészt magyar nemzetiségű iskolás táborozott Karácsfalván a görögkatolikus líceum területén.

– Milyen program várta a gyerekeket?

– A tábor szakmai programját az elmúlt évekhez hasonlóan állítottuk össze a nejemmel, most az első világháborúnak szenteltünk valamivel több figyelmet az előadásokban. A munka alapját a kis csoportokban végzett hagyományos kézműves foglalkozások jelentették. A békéscsabai Szedlják István tarsolykészítő már közel két évtizede kijár hozzánk. Az idén először érkezett a makói György Sándorral együtt az ötvösmesterséget és a bőrdíszművességet tanították. Az erdélyi Szabó Zoltán fafaragó szintén veterán mesterünk. Id. Hidi Endre pedig már a legelső táborunkban is részt vett, hogy a korongozást oktassa. Sok gyereket lekötöttek Kalanics Éva salánki tanárnő kézműves foglalkozásai is. Lányom, Réka nemezelt, esténként pedig a tábortűznél népdalokat tanított. A fiam, Barna felelt az íjászatért, jómagam pedig lovagoltattam a bátrabbakat.

– Szép kis családi vállalkozás… Az is hagyomány, hogy beszélgetőpartnerem, Kész Barnabás élő történelemórát tart…

– Az alkalmi viselet- és fegyverkiállítás segítségével mutattam be a legmagyarabb fegyvernemként ismert és az egész világ által csodált huszárság fejlődésének legfontosabb időszakait kalandozó lovas íjászainktól kezdve a ’48-as és első világháborús huszárokig. Ezt követően a Békéscsabai Történelmi Íjászkörrel közösen íjászbemutatót tartottunk, ahol a gyerekek a tradicionális harci eszközök mellett nagy élvezettel próbálták ki a karikásostort és a magyar szürkemarha szarvából készült hatalmas faragott kürtöt is.

– A salánki íjászkör bemutatójával egyéb rendezvényeken is találkozunk…

– Idén a táborlakókkal közösen részt vettünk a Pro Cultura Subcarpathica által Tiszapéterfalván szervezett Hagyományőrző Lovasnapon is, ahol a jurta-, fegyver-, lószerszám- és viseletbemutató mellett bemutattuk a visszacsapó íj, a csatakeresztek és más harci eszközök használatát. Az íjászkör tagjai ez évben ott voltak többek között a Beregszász főterén megtartott Rákóczi-zászlóbontáson, a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban megtartott emlékműavatón, most vasárnap pedig a Tiszakeresztúrban megrendezésre kerülő vadászfesztiválon tartunk bemutatót. Mindenütt nagy érdeklődés kíséri ezeket a programokat.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 32. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›KarácsfalvaCímkék: KarácsfalvaKárpátaljaMikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótáborkárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »