Továbbra is együttműködik a MOB az EMMI-vel

Továbbra is együttműködik a MOB az EMMI-vel

Továbbra is együttműködik a Magyar Olimpiai Bizottság az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A kormány hétfőn terjesztette be sporttörvény módosítási javaslatát az Országgyűlésnek, amely alapján az olimpiai bizottság munkája a továbbiakban alapvetően sportszakmai területekre korlátozódik, míg az állami pénzek elosztása visszakerül az minisztériumhoz.

„Az a döntés született, bár a Parlament még nem fogadta el, de azt is tudjuk, hogy nagy valószínűséggel a törvénymódosítás elfogadásra kerül. Úgy döntött, hogy az irányítási rendszerben a pénzkérdéshez kapcsolódó döntést azt visszaveszi és a MOB-nak újabb és széles körű szakmai kompetenciákat biztosít annak érdekében, hogy még jobban és még többet tudjon segíteni a magyar sportnak” – mondta Borkai Zsolt MOB-elnök.

Az olimpiai bizottság elnöke cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy az állami pénzek elosztásának jogát azért vették el a MOB-tól, mert Orbán Viktor elégedetlen volt a riói szerepléssel.

„Beszéltem a miniszterelnökkel, bár sok médium azt írta, hogy még nem is találkozott velem, sőt több órán keresztül is beszéltem vele és nem vetődött fel az a kérdés a MOB tekintetében, hogy bármiféle felelősséggel bírna, vagy azt mondta volna, hogy ez számára nem jó, vagy nem megfelelő olimpia volt” – árulta el Borkai.

A Hír TV-nek nyilatkozó sportközgazdász szerint lényegi változás nem történik azzal, hogy a sportállamtitkárság felügyeli a jövőben az állami pénzek elosztását a Magyar Olimpiai Bizottság helyett.

„A MOB eddig sem volt független teljesen a minisztériumtól és az állami irányítástól, hiszen nagyon szorosan együttműködött vele, tehát inkább ez csak egyfajta technikai változás, inkább a döntésmechanizmus és a folyamatmenedzsment szempontjából érdekes. A legfontosabb kérdések, hogy az állam mennyi pénzt fordít a sport fejlesztésére és annak az elosztási elvei a sportágak között milyenek lesznek, ezek alapvetően nem fognak változni. 3:30 4:35 Eddig is az állam adta a pénzt, tudjuk, hogy aki fizeti a zenészt, az rendeli a zenészt, tehát ilyen értelemben ez a helyzet még inkább megjelenni a döntési mechanizmusokban is, tehát inkább egyfajta szimbolizmust kell ebben keresni” – közölte televíziónkkal Szabados Gábor.

A törvénymódosítást Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter jegyzi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »