További segítséget ígért Merkel

Németország további segítségét ígérte Görögországnak és Olaszországnak a menekültválságban Angela Merkel német kancellár szombaton a leginkább érintett országok kormányfőinek részvételével Bécsben szombaton rendezett migrációs csúcstalálkozón. Angela Merkel a tanácskozás végeztével hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évben jelentős előrelépés történt az illegális bevándorlás elleni harcban.

“Az kell legyen a célunk, hogy megállítsuk az illegális bevándorlást, amilyen széles körben lehetséges” – hangoztatta.

Görögországnak és Olaszországnak további segítséget ígérve kijelentette, hogy Németország ezekből az országokból több száz migránst fog havonta átvenni.

A német kormányfő közölte: fokozni kell a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldését, és ennek érdekében erről meg kell állapodni Észak-Afrika államaival, Pakisztánnal és Afganisztánnal is. ”Az illegalitás ellen akarunk fellépni, a legalitás javára” – húzta alá a német kancellár.

A balkáni migrációs útvonalról tartott bécsi csúcstalálkozóra az osztrák kancellár német kollégáján kívül meghívta még a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a bolgár, a macedón és a magyar miniszterelnököt, valamint a román belügyminisztert is. Az útvonal gyakorlatilag március óta zárva van. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bécsi megbeszéléseket megelőzően kijelentette: mindent meg kell tenni, hogy ez örökre így is maradjon.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő nagyobb szolidaritásra szólított fel a csúcstalálkozót követően.

“Elfogadhatatlan, hogy az egész teher arra az országra háruljon, ahová a menedékkérők elsőként belépnek az Európai Unióban” – szögezte le a görög miniszterelnök, a menekültek szétosztásának felgyorsítását sürgetve. Görögországból eddig valamivel több mint négyezer menekültet helyeztek át más uniós tagállamokba. Ciprasz azt is aláhúzta, hogy fel kell gyorsítani a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldését Törökországba.

A görög miniszterelnök amellett is állást foglalt, hogy az Európai Uniónak teljesíteni kell a Törökországgal szemben vállalt kötelezettségeket, vagyis el kellene törölni a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszert.

Az EU és Törökország márciusban állapodott meg arról, hogy mindkét fél felgyorsítja a vízumkényszer eltörléséhez szükséges intézkedéseket, de Ankara nem hajlandó módosítani a török terrorellenes törvényen, ami ennek feltétele lenne.

Osztrák kancellár: megállapodást kell kötni Afganisztánnal

Belátható időn belül megállapodást kell kötni Afganisztánnal a menekültek visszafogadásáról – jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár szombaton a leginkább érintett országok kormányfőinek részvételével Bécsben tartott menekültügyi csúcstalálkozót követően.

A kancellár szerint további afrikai országokkal, Malival és Nigerrel is egyeztetéseket kell folytatni egy lehetséges megállapodásról.

Kern egyúttal szorgalmazta az uniós külső határ hatékonyabb védelmét. Meglátása szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség jelenleg nem rendelkezik elegendő kapacitással, amely elengedhetetlen az embercsempészet visszaszorítása érdekében.

A kancellár közölte, a csúcstalálkozón egyetértés volt arról, hogy Görögország segítséget kapjon a menedékkérelmi eljárások meggyorsítását illetően.  Úgy vélte, még mindig nagyon sok menekült érkezik a balkáni útvonalon, így ez ügyben cselekvésre van szükség.

Kern az Ausztriából Magyarországra visszaküldendő menekültek lehetséges visszafogadásáról azt mondta, hogy a kérdés politikailag vélhetően nem megoldható, így elsődlegesen inkább a határok védelmére kell koncentrálni.

A balkáni migrációs útvonalról tartott bécsi csúcstalálkozóra az osztrák kancellár meghívta a német, a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a bolgár, a macedón és a magyar miniszterelnököt, valamint a román belügyminisztert is. Az útvonal gyakorlatilag március óta zárva van. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bécsi megbeszéléseket megelőzően kijelentette: mindent meg kell tenni, hogy ez örökre így is maradjon.

MTI

The post További segítséget ígért Merkel appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »