További magyar helikoptereket is kezelésbe vehetnek az oroszok

További magyar helikoptereket is kezelésbe vehetnek az oroszok

Ha a következő két évben sikeresen megvalósul a Honvédelmi Minisztérium (HM) és az orosz helikoptercég között négy honvédségi, Mi–17 típusú szállító helikopter nagyjavításáról kötött szerződés, a magyar fél élhet egy opcióval is, miszerint tíz további helikopterét – információink szerint Mi–24 harci típusokat – is Oroszországban tegye további működésre alkalmassá – tudta meg lapunk repülőgép-ipari forrásból.

Értesülésünk összecseng a kérdésben mindig eléggé homályosan fogalmazó Lázár János kancelláriaminiszter egy korábbi kormányinfón elhangzott szavaival, amelyekkel további gépekre, köztük harci helikopterekre utalt. Hasonlóképpen, a szerződéskötésről kiadott közleményében a javításokat végző Vertoleti Rosszii vállalat is említést tesz arról, hogy Magyarországnak további gépei is javításra szorulnak.

A Mi–24 helikoptereket 2013-ban leállította a Hende Csaba által irányított előző honvédelmi vezetés, s azóta a szárazföldi csapatoknak nincs légi támogatásuk, a Gripen vadászgépek ez irányú képességének alkalmazása (bombavetés) ugyanis adminisztrációs okokból továbbra is késik.

„Orosz helikopterlobbi”

A kérdés megosztja a magyar illetékeseket, főleg a HM-nek a NATO-val való együttműködésében érintett, illetve annak mindenhatósága iránt elkötelezett tisztségviselőket – különös tekintettel a szövetség és Oroszország „új hidegháborús” konfrontációjára. Ők károsnak ítélik meg az oroszokkal kötött szerződést, és inkább a nyugati helikopterek korábban beígért beszerzésének az ország, illetve a HM anyagi teljesítőképességét figyelembe vevő, lassú tempójú (évente néhány gép vásárlása) beindítását tartják célravezetőnek. A helikopterflotta néhány gépének áthidaló célú nagyjavítását sem tartották jó ötletnek, az esetleges opciók lehívása azonban pontosan azt idézné elő, amit minél gyorsabban felszámolnának, a Moszkvától való haditechnikai függést. Ugyanakkor a HM-ben és a honvédségben tetten érhető egy „orosz helikopterlobbi” működése, amelynek elkötelezettsége ezúttal szerencsésen egybeesett a nagypolitikai szándékkal. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis nyitva akarja tartani az együttműködést Moszkvával a kedvezőtlen nemzetközi helyzet ellenére is, miközben a Gripen-ügylet rossz tapasztalatai (korrupciós vádak) miatt nem fűlik a foga egy újabb százmilliárdos szerződéshez a nyugati hadiipari óriásokkal.

A HM tegnap este röviden azzal reagált a további gépek  javítására vonatkozó értesülésünkre, hogy „a Mi–17-es helikopterekre vonatkozó szerződés nem keretszerződés, melyben a megállapodás alapján a szerződő felek négy darab helikopter ipari nagyjavításának megrendelésére vállalt kötelezettséget”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »