További hisztéria a németországi választások eredménye miatt

További hisztéria a németországi választások eredménye miatt

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, NEW YORK TIMES

A müncheni szerkesztésű, súlyosan balliberális Süddeutsche Zeitung a vasárnapi német képviselőházi választásokat értékelő cikkének címe: „A német választási eredménye veszélyes Európára”. Azt írja, Angela Merkel kancellár eddig az uniós stabilitás egyik fontos garanciáját jelentette, de a mostani választásból meggyengülve került ki.

Ez azzal is jár, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elfeledheti azt a menetrendet, amelyet két héttel ezelőtt, az Európai Unió helyzetéről mondott beszédében vázolt fel, és amelyben arról szónokolt, hogy Európa kibonthatja a vitorláit és kedvező széllel hajózhat.

Hírdetés

A lap a választási eredményt azért is nyugtalanítónak találja, mert az azt mutatja: Európa kelet-nyugati megosztottságának a határvonala Németországon húzódik keresztül. A neki szélsőjobboldali AfD párt kelet-németországi sikere olyan társadalmi légkörről tanúskodik, ami hasonlítható a magyarországihoz vagy lengyelországihoz, és azt az olyan emberek, mint Orbán Viktor vagy Jaroslaw Kaczynski igyekeznek majd meglovagolni. Hogy merre halad Európa hajója, az a német választások után bizonytalanabb, mint valaha.

„A német szélsőjobb megnehezíti Angela Merkel és az unió életét” címmel reagál ugyanerre a témára a New York Times. A lapot rendkívül aggasztja, hogy az európai szélsőjobb populista hulláma alig apad, és az október 15-én esedékes ausztriai választások nyomán az előrejelzések szerint a Szabadságpárt akár a bécsi koalícióba is bekerülhet.

A lap egy volt olasz diplomatát idézi, aki szerint most a belpolitikai szempontból meggyengült Merkel kancellárnak kell összetartania az uniót, megóvnia a transzatlanti kötelék szálait egy kiszámíthatatlan amerikai elnök mellett, valamint Macron francia elnökkel erős szövetséget kialakítani, és megszelídíteni a „visegrádi elhajlókat”.


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »