Tovább vizsgálhatják az Alstom-botrányt

Tovább vizsgálhatják az Alstom-botrányt

A testületnek hatalmas mennyiségű, több ezer oldalnyi iratot kell majd áttanulmányoznia. A munkát egy adminisztrátor is segíti majd.

Ez idáig nem vezetett eredményre a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárása az Alstom-ügyben – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából, amely szerint a hatóság vesztegetés bűntett gyanúja miatt változatlanul ismeretlen tettes ellen folytatja a nyomozást. Azt nem tudni, hogy Medgyessy Pétert vagy másokat kihallgattak-e már. A nyomozás határideje mindenesetre augusztus 3-án lejár; ezt valószínűleg meghosszabbítják majd.

Mint korábban megírtuk: az Alstom brit leányvállalata nagy összegű, munkavégzéssel nem ellentételezett tanácsadói szerződéseket kötött üzletszerzési célországaiban. Magyarországon az Als­tom a Medgyessy-érdekeltségű AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig off­shore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót, összesen mintegy 180 millió forintot utalt át.

Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy családi cége, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki. Mint arról a Magyar Idők elsőként beszámolt, végül több mint 100 millió Medgyessy feleségének a számláján landolt, ebből 60 millió születésnapi ajándék jogcímen.

Az Egyesült Királyság Súlyos Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a céget az Alstom szerelvényei­nek megvásárlása érdekében.

A metrókocsik beszerzésével összefüggésben a magyar hatóságok is vizsgálódnak. A rendőrség 2011 januárjában indított büntetőeljárást, miután a Fidesz 2010-es választási győzelmét követően az Állami Számvevőszék megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A szervezet jelentése szerint a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Az akkori városvezetés az elszámoltatási kormánybiztosnak is átadta a 65 milliárd forintos ügylet dokumentumait, és a metrókocsi-beszerzés ügyében Tarlós István főpolgármester Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. A nyomozás jelenleg is tart.

Várhatóan augusztus végén–szeptember elején kezdi meg a munkát az Alstom-ügyet vizsgáló fővárosi ideiglenes bizottság. A testületnek hatalmas mennyiségű, több ezer oldalnyi iratot kell majd áttanulmányoznia. A munkát egy adminisztrátor is segíti majd a testületben. A háromtagú ideiglenes bizottság elnöke Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere, két tagja pedig Orbán Gyöngyi (Fidesz–KDNP) és Geiger Ferenc (független), Soroksár polgármestere. A Fővárosi Közgyűlés május 12-i rendkívüli ülésén Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester, rendészeti tanácsnok előterjesztése alapján döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupció kivizsgálására háromtagú vizsgálóbizottságot hoz létre.

A testület feladata a beszerzéssel kapcsolatos döntéshozási mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, a döntések előkészítésében részt vevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése. A bizottság munkájának jogi következménye nincs, de megállapításaival komoly segítséget nyújthat a jelenleg is folyamatban lévő nyomozásnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »