Tovább tart a határvita

Tovább tart a határvita

Tavaly nyáron megakadtak a tárgyalások, azóta Kenese részéről csak időhúzás történik. Több ajánlatot is megfogalmaztunk, azonban ezeket elutasították – reagált lapunknak Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere arra a hírre, hogy Balatonkenese keresetet nyújtott be a szomszédos település önkormányzata ellen. Amint arról korábban beszámoltunk, a Matolcsy György jegybankelnök válófélben lévő felesége által vezetett község és Balatonkenese 2014-ben történt végleges kettéválása óta képtelen megállapodni a határvonalban, valamint a vagyonelemek megosztásában.

Matolcsy Gyöngyi rámutatott: Balatonkenese a saját vagyonnyilvántartásában rögzített összegek alapján számolna el, ami Balatonakarattya számára elfogadhatatlan, mert ezek az összegek nem valósak. Éppen ezért vagyonértékelő bevonását kezdeményezték a vagyonelemek pontos értékének meghatározására, amire nem került sor.

A polgármester szerint Balatonkenese előző képviselő-testülete 2013 során számos jelentős értéket képviselő elemet a törzsvagyonból az üzleti vagyonba tett át, mindezt azt követően, hogy a köztársasági elnök kihirdette határozatát Balatonakarattya önállóvá válásáról. A település közigazgatási területén található jogi értelemben vett törzsvagyon a hatályos jogi szabályozás értelmében kizárólag Balatonakarattya tulajdonában állhat. Balatonkenese képviselő-testülete meg is szavazta, hogy átadja azt, ám aztán mégis bírósági keresetet nyújtott be.

Matolcsy Gyöngyi elmondta, a vitatott közigazgatási határt az államfő idevágó határozata állapította meg, de korábban népszavazás döntött róla. Belterületi határvonal felülvizsgálatára jogosult jogi fórum szerinte nincs, a külterületi határvonalra vonatkozóan pedig a jogszabály lakosságarányos megosztást ír elő.

A határvita azért (is) érdekes, mert Balatonakarattya területén található a volt MÁV-üdülő, amelyet az Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai vettek meg, és nagy ívű fejlesztéseket terveznek oda.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »