Tovább pusztítanak az erdőtüzek Kaliforniában

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Kaliforniában

Több mint 1600 tűzoltó próbálja megfékezni az aszály sújtotta Kaliforniában a gyorsan terjedő erdőtüzeket, amelyek következtében egy ember meghalt, 18 lakóház leégett, és 1500 embernek el kellett hagynia otthonát.

A Los Angeles Times című helyi lap hétfőn arról számolt be, hogy a lángok az elviselhetetlen hőség és az erős szél miatt pusztító sebességgel terjednek a szárazság sújtotta tájon Santa Clarita település közelében. A dél-kaliforniai hatóságok megfogalmazása szerint a lángok „tehervonatként” söpörtek végig az egyik meredek domboldalon.

Los Angeles megye északi részén múlt péntek óta már több mint 13 ezer hektárnyi területen ég a növényzet, Los Angelest és peremkerületeit gyakran füst lepi el. Előző nap a lángok mindössze tíz százalékát sikerült eloltani.

A terjedő tűzvész a nagyvárostól körülbelül negyven kilométerre északnyugatra fekvő közösségeket érinti leginkább a San Gabriel-hegységben, ahol többnyire több millió dollárt érő otthonok állnak.

Erdőtűz Santa Clarita közelében Fotó: Eugene Garcia / MTI / EPA

Kaliforniát minden évben sújtják erdő- és bozóttüzek, de a tűzoltóság szerint az idén a szokásosnál is gyorsabban terjednek a lángok. Daryl Osby helyi tűzoltóparancsnok egy vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta: „ötödik éve szenvedünk folyamatosan az aszálytól, úgyhogy jelenleg rendkívül szélsőséges tűzvésznek lehetünk tanúi”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »