Tovább nőtt a világ szupergazdagjainak vagyona

Tovább nőtt a világ szupergazdagjainak vagyona

Európában több milliárdos él, mint Észak-Amerikában, az öreg kontinens adja a világ legvagyonosabbjainak csaknem harmadát. Aratnak a bankárok és a befektetők, de szépen zárkóznak fel melléjük az iparmágnások, a biztosítási, valamint az informatikai szektor legsikeresebbjei is.

Napjaink milliárdosai 2015-re megközelítőleg 7700 milliárd amerikai dollárnyi vagyont halmoztak fel, ami 2014-hez képest 5,4 százalékos emelkedés – derül ki a Wealth-X nevű szervezet éves összesítéséből. A mesés pénzösszeg egyébként világszerte 2473 ember közt oszlik meg, persze korántsem egyenlő mértékben. Ausztrália és Óceánia kivételével egy év alatt a világ összes fő régiójában több lett a milliárdos, de kitűnik Ázsia keleti-délkeleti fele, ahol nemcsak hogy növekedett a szupergazdagok száma, az általuk birtokolt vagyon is 19,6 százalékkal emelkedett. Számunkra talán még érdekesebb, hogy Európában él a legtöbb milliárdos, 806 ember a világ legvagyonosabbjainak 32,6 százalékát teszi ki, megtakarításaik elérik a 2330 milliárd dollárt. Bár Észak-Amerikában csak 628 ember él a leggazdagabbak közül, nekik az európaiaknál több, 2561 milliárdnyi a vagyonuk. Ami a nemek közti eloszlást illeti: a jelentés súlyos egyenlőtlenségre világít rá, 2179 férfira mindössze 294 nő jut, ez kerekítve 88:12 százalék. A vagyonuk eloszlása is nagyon hasonló, itt 6807:876 milliárd dollár az eloszlás.

Fotó: MN-grafika

És hogy mivel érdemes foglalkozni a jó kereset reményében? Noha még mindig a pénzügyi és bankszektor, valamint a befektetők köre adja a legtöbb milliárdost, arányuk csökken, a leggazdagabbak egyre jobban megoszlanak az egyes foglalkozások között. Felemelkedőben vannak például az iparmágnások, sőt az informatikai, biztosítási és pénzügyi szolgáltatói iparban dolgozók is. Egyáltalán nem biztos, hogy a leggazdagabbak közé a felsőoktatásból vezet az út; a vagyonosok csaknem 30 százaléka egyetemi alapképzést sem végzett el, és mindössze 9,5 százalékuk jutott el a PhD (doktori) szintig. A szupergazdagok közül legtöbben az egyesült államokbeli Harvard Egyetemen végeztek, az első 11 pozícióban kizárólag amerikai iskolák találhatók. A milliárdosok nagyjából 56 százaléka jól eltalált vállalkozások és befektetések révén maga csinálta meg a szerencséjét, és mindössze 13 százalékuk támaszkodik csak az örökölt vagyonra. A sikeres vállalkozások számának növekedéséhez az is kellett, hogy világszerte elérhetők a legmodernebb technológiák; sokan úgy lettek sikeresek, hogy digitális csatornákat használnak fel az ügyfelekkel való kapcsolattartásra. Így gazdagodtak meg például az Uber közösségi fuvarmegosztó szolgáltatás, valamint a szálláspiac forradalmasítását célzó Airbnb ötletgazdái is. Az egymilliárd dollárt meghaladó vagyont birtokolóknak egyébként több mint 56 százalékát érdekli a jótékonykodás, vagy már részt is vesz valamilyen karitatív tevékenységben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »