Tovább lottózhatnak a játékfüggők

Tovább lottózhatnak a játékfüggők

Egy évvel elhalasztja a kormányzat az önkorlátozó nyilatkozat és a játékosvédelmi nyilvántartás bevezetését a lakosság legszélesebb körét érintő szerencsejátékok, például az ötös lottó vagy a tippmix esetében – derült ki a kormány oldalán megjelent tervezetből. A főként a játékfüggők és szenvedélybetegek védelmét szolgáló rendszer így leghamarabb 2017 szeptemberében lesz elérhető.

Az indoklás szerint a halasztás azért elkerülhetetlen, mert a játékosvédelmi nyilvántartás használatának alapfeltételéhez, a zökkenőmentes játékosazonosításhoz jelentős technikai felkészülés szükséges az állami szervezők részéről. Ez pedig legkorábban csak jövőre valósítható meg.

Az ügyben az LMP országgyűlési képviselője, Ikotity István a Magyar Nemzetnek elmondta, hibának és mulasztásnak tartják, hogy egy év alatt nem hozták létre a lakosság védelmét szolgáló rendszert. A politikus úgy fogalmazott, éppen elég idő lett volna arra, hogy a szakmai szervezetekkel egyeztessen a kormány az ügyben. De – mint mondta – úgy tűnik, hogy a pénzügyi érdekek előbbrevalók, mint a társadalom védelme. Kiemelte, mindez azért aggályos, mert Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára is elismerte az LMP képviselőjének, hogy 150 ezer játékfüggő van Magyarországon.

A szerencsejáték-szervezésben egyébként tavaly októberben lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely például bevezette a sérülékeny személyek fogalmát. Ezzel nemcsak a kiskorúakat védik a káros hatásoktól, hanem mindazokat, akiknek a cselekvőképességét a bíróság kóros játékszenvedély miatt korlátozta vagy kizárta, illetve azokat is, akik a játékszenvedélyük miatt önkorlátozó nyilatkozatot tettek. Akkor Tállai az önkéntes és a bírósági korlátozások elektronikus adatbázisának létrehozásáról beszélt. A jogszabály hatálybalépése után pedig a személyazonosításhoz kötött játékfajták – az online és a hagyományos kaszinó, a kártyaterem és a távszerencsejáték – esetén a szervezőknek kell ellenőrizniük, hogy játékosaik adatait tartalmazza-e a rendszer. Amennyiben igen, úgy „nem engedhetik őket asztalhoz”. 2016-tól egyébként a kaszinók játékadójának három százalékát kifejezetten játékosvédelmi és karitatív célokra kell fordítani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »