Tovább késik a omladozó csíkszeredai vasútállomás felújítása

Tovább késik a omladozó csíkszeredai vasútállomás felújítása

Nemcsak a tej-kifli programot, hanem a csíkszeredai vasútállomás felújítását is negatívan érintette a közbeszerzésekre vonatkozó törvény módosítását követő bizonytalanság, valamint az elektronikus közbeszerzési rendszerben történt, késlekedést eredményező változások. 

vasutallomas-vn-002_or_b

Noha az állomásépület felújításához és a peronok megemeléséhez szükséges két közbeszerzési eljárás kiírását korábban elkészítették, az nem jelenhetett meg, később pedig módosított formában kellett újrafogalmazni a törvény változásai miatt.

Ezt Ioan Pintea, a Román Vasúttársaság (CFR) Brassói Területi Igazgatóságának vezetője közölte lapcsaládunkkal . „Az ősz folyamán lezajlik a versenytárgyalás, az ajánlatok értékelése, de a munkálatok megkezdésére már nem lesz lehetőség” – magyarázta az igazgató, aki szerint a területi igazgatóság beruházási programjában szereplő beavatkozásokat így csak jövőre végezhetik el.

Pintea korábban azt nyilatkozta, hogy az alacsony peronok megemelése az elsőrendű feladat, ezért ezzel indul majd a beruházás. Tervben van a tetőzet javítása, az ajtók és az ablakok cseréje, a vakolat kijavítása és az épület külső festése. Az első vágány melletti peront várhatóan megemelik és újraaszfaltozzák, a többi vágány mellett viszont kisebb mértékű lesz a járószint emelése.

Amint arról beszámoltunk, különböző okok miatt több éve húzódik az egyik legforgalmasabb székelyföldi vasútállomás felújítása. Öt évvel ezelőtt még nyolcmillió eurós beruházást terveztek, de aztán az is kiderült, hogy európai uniós támogatási lehetőség hiányában a vasúttársaságnak saját pénzből kell elvégeznie a felújítást.

2014 őszén kivitelezési szerződést is kötöttek a munkálatokra, de a tervezés során elvégzett szakértői vizsgálat megállapította, hogy az állomás épülete megerősítésre szorul, amely többe kerül, mint a felújításhoz rendelkezésre álló összeg. Ezért a kivitelezési szerződést felbontották, és tavaly sem történt meg a várt változás. Újabb tervezés után az idén két közbeszerzési eljárás kiírását késleltették a már említett törvénymódosítások, a munka így ezúttal is elmarad.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »