Tovább drágul a gázolaj

Átvették a Tigáz fogyasztóit, érdemes kilépni az árfolyamgátból, felülteljesített a BUX, erősödött a forint. Gazdasági összefoglaló.

A Mol szerdán 3 forinttal emeli a dízel literenkénti nagykereskedelmi árát, a benzin ára ezúttal nem változik. Így a gázolajért átlagosan 348 forintot kérhetnek a kutakon, míg a benzin 340 forint marad. Az autósok akár 25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Együttműködési megállapodást kötött Veszprém önkormányzata és az MVM Partner Zrt. az energiatudatos városért. A megyeszékhelyek közül elsőként Veszprémben indul olyan társadalmi program, amelynek célja, hogy a lakossággal megismertesse a megújuló energiaforrások használatát. Fejleszteni szeretnék az e-közlekedést, beleértve a tömegközlekedést, valamint az elektromos kerékpárok elterjesztését is. Első lépésként az állami cég elektromos töltőállomást telepített a városba, amelyet ingyen lehet használni.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium két infrastruktúra-fejlesztő pályázattal indult, az egyik az önkormányzatok részére kiírt töltőállomás-telepítés, a másik pedig a bejelentett másfél millió forintos támogatás, up to másfél millió forintos támogatás új elektromos autók támogatásához. Ha ez a kettő sikerrel szerepel, akkor nagy lépést tettünk afelé, hogy 2025–2030-ig vagy a későbbi időszakra egyre több ilyen vagy ehhez hasonló elektromos autót lássunk a hazai utakon” – nyilatkozta Bally Attila, az MVM kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Probléma nélkül lezárult a Tigáz lakossági fogyasztóinak átvétele. A nemzeti közműszolgáltató közölte: a Főgáz több mint egymillió földgázfogyasztót vett át, az érintetteknek nem volt teendőjük. Az állami céghez tartozó egyetemes szolgáltatók immár az összes hazai, 3,4 millió ügyfél ellátását biztosítják. A fogyasztók a Tigáztól hamarosan végszámlát kapnak, a Főgáz pedig az év végéig átveszi a Tigáz korábbi ügyfélszolgálati irodáinak működtetését is.

Távozott az Első Nemzeti Közműszolgáltató vezére. Horváth Péter János október elsején közös megegyezéssel a társaságcsoportban betöltött valamennyi pozíciójáról lemondott, távozásának okát nem indokolták. 2015-ben Horváth Péter János irányításával hozták létre az ENKSZ-t. Utódjáról a közeljövőben döntenek.

Szeptember végéig 190 ezer új típusú őstermelői igazolványt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a  július végéig igénylőknek. Az igazolványcserével az agrárkamara azokat a feketézőket szeretné kiszűrni, akik nem foglalkoznak termeléssel, hanem adócsalásra használják az igazolványt. Év végéig a 100 ezer régi, papíralapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek is igényelnie kell a kártyát, különben 2017. január elsejétől nem folytathatja tevékenységét. Az új típusú őstermelői igazolvány öt évig hatályos.

Érdemes minél előbb kilépni az árfolyamgátból. A nemzeti bank szóvivője az állami tévében arra hívta fel a figyelmet, hogyha az adósok vállalják a magasabb törlesztőrészletet, akkor az árfolyamgát lejárata után az összes tartozás alacsonyabb lesz. A 2012-ben hozott intézkedésekkel a hitelesek csak időt nyertek, hiszen a bankoknak fennálló tartozások nem csökkentek, csupán átütemezték azokat. Az árfolyamgát jellemzően jövő tavasszal jár le, ekkor kell elkezdeni törleszteni a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást is. A törlesztőrészletek a jogszabályok alapján legfeljebb 15 százalékkal emelkedhetnek, de a bankok akár a futamidőt is meghosszabbíthatják.

Felülteljesített a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 1,26 százalékos emelkedéssel 28 012 ponton fejezte be a hétfői kereskedést.

Enyhén erősödött a forint, az eurót a 307-es szinten jegyezték, a svájci frankot 281, az amerikai dollárt 274 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »