Tovább dagad a Volkswagen-botrány

A Volkswagen dízelbotránya kitörése óta első alkalommal kötelezett német bíróság egy autókereskedőt emissziósérték-manipuláló szoftverrel rendelkező autó visszavásárlására.

54-volkswagen-badge-AFPGEt_b

A Stern Tv beszámolója szerint a müncheni tartományi bíróság a múlt kedden hozott ítéletében a tulajdonos keresetének helyt adva kötelezett egy autókereskedőt egy, a dízelbotrányban érintett, 1,6 literes EA189-es dízelmotorral rendelkező Seat Ibiza visszavásárlására. A Volkswagen AG megerősítette a hírt, és bejelentette, hogy az érintett kereskedő a konszernnel egyetértésben megfellebbezi a döntést. Számos bírósági döntés szolgál precedensként arra, hogy a dízelborányban érintett autók tulajdonosaitól elvárható az átalakítás kivárása – mutat rá a Volkswagen közleménye. Az autók ugyanis minden korlátozás nélkül ugyanúgy részt vehetnek a közúti forgalomban, mint korábban.

Németországban eddig kilenc bírósági döntés született a témában, és már nyolc különböző tartományi bíróság utasította el a tulajdonosok hasonló keresetét. A müncheni bíróság volt az első, amelyik első fokon helyt adott a felperes keresetének. Márciusban például a bochumi tartományi bíróság utasította el egy autótulajdonosnak a jármű visszaszolgáltatására benyújtott keresetét. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »