Tóth Tamás aranyat szerzett 100 méteres hátúszáson

Tóth Tamás aranyat szerzett 100 méteres hátúszáson

Nem maradt aranyérem nélkül Magyarország küldöttsége a Rio de Janeiróban rendezett paralimpián, mert hétvégén Tóth Tamás a 100 méteres hátúszást megnyerve tette teljessé a mellette nyolc ezüstöt és kilenc bronzérmet számláló gyűjteményt. 

toth_tamas_b

A 24 éves sportoló négy évvel korábban két második helyezéssel távozott Londonból, míg az idei ötkarikás versenyen előtte 100 gyorson végzett a dobogó második fokán. Utóbbi volt elviekben a fő száma, mert mint felidézte az MTI-nek: 15-16 éves korában volt hátúszó, majd gyorsra váltva már nem igazán foglalkozott ezzel az úszásnemmel, nem is számított arra, hogy most győzni fog. „Azért el-elindulgattam versenyeken, most pedig nagyon kijött a lépés” – mondta a Vasas paralimpikonja, aki a kínai Liu Hszio-pinget és az ausztrál Brenden Hallt utasította maga mögé a táv hajrájában.

„A korábbi versenyeimen mindig erősen kezdtem, és azok nem is sikerültek úgy, ahogy szerettem volna. Most, miközben vártam, hogy a medencéhez szólítsanak, arra gondoltam, ezt most elkezdem lassan, és vagy nyolcadik leszek, vagy fogom bírni a végét. Szerencsére az utóbbi történt. Közben fogalmam sem volt, hogy hányadik helyen haladok, de hetvennél azért éreztem, hogy jó vagyok, mert nem fájt semmim. Miután beérkeztem, háromszor is meg kellett néznem a táblát, hogy biztosan én vagyok-e az első. Nagyon boldog vagyok!” – értékelt a végtaghiánnyal született bajnok, aki az S9-es sérültségi kategóriában szerepelt.

A magyarországi úszók közül Tóthhoz hasonlóan Vereczkei Zsolt (S5) is a kilencedik versenynapon lett bronzérmes 50 méter háton, míg a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású válogatott kerekesszékes tőrvívócsapat a Kína elleni döntő elvesztése miatt (45-28-ra) ezüstérmes lett. A csapatból Krajnyák és Dani előtte való napon Veres Amarillával kiegészülve a dobogó harmadik fokára küzdették fel magukat párbajtőrben. Ugyanekkor úszásban a 100 méteres pillangón kétszeres címvédő Sors Tamás (S9) és Konkoly Zsófia is harmadik lett.

A riói paralimpia vasárnap este befejeződő versenyeinek már nincs „piros-fehér-zöld” szereplője, mint ahogyan Románia küldöttsége is a látássérült cselgáncsozó Alex Bologa (60 kg) bronzérmével „maradt” Brazíliában. A „piros-sárga-kékek” egyetlen bajnoka, a csíkszeredai kerékpáros Novák Károly Eduard, mint ismeretes, korábban sem az üldözéses, sem az időfutamba nem tudott dobogóra állni, a hétvégi országúti mezőnyversenyben pedig a kilencedik lett. Ez utóbbi viadalt halálos bukás árnyékolta be, mert az esés következtében súlyos fejsérülést szenvedett 48 éves Baham Golbarnezad kórházba szállítását követően elhunyt.

A mezőnyversenyben amúgy végül nem tudott rajthoz állni a magyarországi színekben versenyző, székelyudvarhelyi látássérült kerékpáros Butu Arnold Csaba, mert pilótája, Garamszegi László megbetegedett.

Az idei paralimpia vasárnap este hivatalosan is véget ér, a magyarok zászlóvivője Tóth a záróünnepségen. Magyarország a Kína (105 arany 81 ezüst, 51 bronz) által vezetett éremtábla 46. helyén állt, míg Románia a 75. volt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »