Totális nyugati médiaelhallgatás egy több tízezres tüntetésről (Al Masdar); ENSZ: a terroristák atomfegyverekhez juthatnak (AFP); égő autók Stockholmban a migránsellenes tüntetésen (RT); a CIA a megkínzottakat először meztelenül fotózta (Guardian); Irán “Szuez-csatornát” épít (SPUTNIK), stb.

Totális nyugati médiaelhallgatás egy több tízezres tüntetésről (Al Masdar); ENSZ: a terroristák atomfegyverekhez juthatnak (AFP);  égő autók Stockholmban a migránsellenes tüntetésen (RT); a CIA a megkínzottakat először meztelenül fotózta (Guardian); Irán “Szuez-csatornát” épít (SPUTNIK), stb.

Saanademo

AFP

A terroristáknak megvannak az eszközeik, az ismereteik és az információik ahhoz, hogy nukleáris bombát készítsenek, mondta Amano Jukija, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Hivatalának vezetője interjújában a francia hírügynökségnek. Jukija figyelmeztetett: igen nagy hibát követnek el azok az országok, amelyek ezt a veszélyt nem ismerik fel és nem tesznek ellene.

THE GUARDIAN

A CIA meztelenül fotózta le azokat az embereket, akiket külföldi bérkínzásokra küldött, fedte fel a bizalmas információt egy korábbi amerikai tisztségviselő a brit lapnak.  A felvételek titkosítottak, de megtartották őket, szemben a CIA-nek a „fekete helyeken” létesített börtöneiben végrehajtott kínzásokról készült videókkal, melyeket 2005-ben megsemmisítettek.

EUOBSERVER

Az olasz parti őrség tegnap (március 28-án) jelentette, hogy pusztán két nap alatt 1482 migránst mentett meg a líbiai partok mellett, ami azt jelenti, hogy a Földközi-tengert Olaszország irányába igyekvő migránsok száma emelkedik, írja az uniós ügyekre szakosodott portál.

*             *             *

Lars Faaberg-Anderson, izraeli EU-nagykövet tegnap Jeruzsálemben kijelentette, hogy a Palesztina izraeli megszállása ellen küzdő, a zsidó állam szankcionálását sürgető mozgalom ellen Izrael a legeredményesebben úgy harcolhatna, hogy békét kötne Palesztinával.

 

AL MASDAR NEWS

A független arab hírforrás arról számol be a jemeni fővárosból, hogy ott szombaton tízezrek vonultak az utcára annak az első évfordulóján, hogy a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció Jement támadja. Egy ismert innsbrucki blogger 25 oldal terjedelmű, a tengernyi demonstrálókról készült fotókkal gazdagon illusztrált helyszíni tudósításban számol be a tüntetésről azzal a teljes undort kifejező felháborodással, hogy a világsajtó teljesen elhallgatta a monstre demonstrációt, mert az az amerikai és európai pénzügyi köröknek elemi érdeke ellen van.

*             *             *

„Mellékszál”: Szombaton a stockholmi Alby városrészből küldött helyszíni tudósításában az angol nyelvű orosz Russia Today globális tévéállomás arról számolt be, hogy ott már a második éjszaka tüntetnek a bevándorlók ellen. A tüntetők kocsikat gyújtanak fel, rendőröket dobálnak meg és még a tűzoltókat is megdobálták.

 

SPUTNIK NEWS

Az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja „Irán ’Szuez-csatornája’” címmel arról tudósít, hogy Iránban csendben megindultak a Kaszpi-tavat és a Perzsa öblöt összekötő hajózható csatorna előkészítő munkálatai. A projekt költségeit 7 milliárd dollárra becsülik. A Nyugat és Törökország blokkolni akarja a csatornát. Sőt: az Egyesült Államok szankciókat rendelt el azon vállalatok ellen, amelyek részt vesznek a projektben. A csatorna a tervek szerint 4 év alatt készülne el. Az különösen előnyös lehet Oroszországnak és az európai, illetve a poszt-szovjet országoknak.

 

DER SPIEGEL

Bart De Wever, a Belgiumban legerősebb, radikális és szakadár Új Flamand Szövetség (N-VA) elnöke, Antwerpen /latinul is kiválóan beszélő/ polgármestere a német hetilap portáljának adott interjújában Belgiumot működésképtelen országnak nevezte. Merkel migránspolitikáját „korszakos hibának”. Brüsszelt pedig pöcegödörnek.

 

THE NEW YORK TIMES

Hírdetés

Donald Trump közölte, írja a vezető amerikai lap, ha megválasztják az USA elnökének, leállíthatja az olaj vásárlását Szaúd-Arábiától és az Egyesült Államok más arab szövetségeseitől hacsak azok nem hajlandóak az Iszlám Állam ellen harcolni és jelentős összegeket nem fizetnek   Washingtonnak a saját stabilitásukat fenyegető militáns csoport elleni harcáért.

*             *             *

Roger Cohen, a lap publicistája „Trump új világrendetlensége”  címmel azért támadja a republikánus színekben az elnöki székért kampányoló embert, mert az szét akarja rombolni az 1945 utáni világrendet. Szemétbe hajítani a NATO-t;  inkább szeretné, ha Japánnak atomfegyverei lennének saját védelmére, mintsem azt az Egyesült Államok biztosítaná;   Szaúd-Arábiának azt mondja, hogy nem sokáig fickándozhat amerikai védelem nélkül,  valamint általánosságban egyértelművé teszi, hogy „nem lehetünk a világ csendőrei”.  Beintettek a Pax Americának, mondja, majd ez a mondat következik: „Már nem egészen a fantázia szüleménye, hogy Trump lehet az Egyesült Államok következő elnöke”. Cikkét Cohen azzal zárja, hogy egy ilyen elnök esetén mi lenne, ha Észtországban és a Kelet-Kínai tengeren kitör a háború. Az egész emberiség látná kárát, írja. /Amire az emberiség válasza: annak garanciája, hogy e háború nem tör ki az is, hogy Roger Cohen se nem az orosz, se nem a kínai elnök./

                                                               *             *             *

Donald Trump „teljes őrültségnek és idiotizmusnak” tartja azt, hogy Washington egy időben akar harcolni Asszad szíriai elnök és az Iszlám Állam terroristái ellen, idézi az orosz hírügynökség Trumpnak a New York Times-nak adott interjúját. Hozzátette, semmiképpen nem akarja azt állítani, hogy Asszad jó ember, de „legnagyobb problémánk a terrorcsoportok” és hogy Obama csak korlátozottan alkalmazta lehetőségeit az IÁ elleni harcban.

Mellékszál: THE LOS ANGELES TIMES: „Szíriában a Pentagon által felfegyverzett milíciák elkezdtek harcolni a CIA által felfegyverzett milíciákkal” címmel a kaliforniai lap arról ír, hogy „az amerikai háborús gépezet különféle részei által felfegyverzett szíriai milíciák az ostromlott Aleppo városa és a török határ melletti síkvidékeken egymást lövik, ami mutatja, milyen kicsi az a hatás, amit az amerikai hírszerzés és katonai tervezők képesek kifejteni az általuk  pénzelt és kiképzett csoportokra az öt éve tartó polgárháborúban.

 

 

                                                               *             *             *

Athéni keltezéssel a lap arról tudósít, hogy a görög szigeteken rekedt, Törökországból menekült migránsok „Európába bárhová hajlandóak lennének menni”. /A tudósító csak az felejtette el megkérdezni a szíriaiaktól, hogy Görögország maga miért nem Európa./

 

EURACTIV

„A NATO teljesítménye a tengeri migránsokkal feldühítette Cipraszt” címmel az uniós szakportál arról ír, hogy, mint tudomására jutott, a görög miniszterelnök március 23-án telefonált Stoltenberg NATO-főtitkárnak, hogy jelezze: elégedetlen, ahogyan a katonai szövetség kezeli az Égei-tengeren a menekültválságot és még mindig százával érkeznek naponta a menekültek Törökországból. Az EU-Törökország menekült-megállapodás második napján legalább 1660 menekült érte el a török partokat, ami súlyos kételyeket vet fel a paktum hatékonyságát illetően, áll a lapban. A NATO hajói a migránsokkal és embercsempészekkel kapcsolatos információkat továbbít a görög és török parti őrségnek, valamint a Frontexnek, az uniós határvédelmi szervezetnek.

 

THE DAILY MAIL

/Minden más médiumtól eltérően látja a brit bulvárlap azt, hogy Európában ki jelenti a fő veszélyt/ „A fenyegetés nem a szélsőjobb, hanem a baloldal” című cikkében. A szerző, Kate Hopkins, kifejti, „Míg teljesen elfogadhatónak tartják, hogy a vízágyúkat a nacionalisták ellen fordítsák, akik országukért állnak ki /Hopkins a Brüsszelben az Iszlám Állam ellen „A félelem elleni menet” névvel tüntető „neonácikról” ír/, az sohasem tűnik elfogadhatónak, hogy a migránsokat, terroristákat vagy szélsőségeseket bírálni lehessen. A cikkben később ez olvasható: „Kölnben 150 rendőrtisztet küldtek a nők ellen a migránsok által elkövetett szilveszteri erőszak színhelyére… Ezzel szemben 1700 rohamrendőrt vezényeltek ki a nyomában rendezett békés Pegida-tüntetésre”. A cikk végkövetkeztetése: „Az emberek a szélsőjobb erősödéséről beszélnek. Én az önelégült, köldöknéző baloldal uralmától félek…”

 

FINANCIAL TIMES

Az Al Dzsazíra, a globális sugárzású katari tévéállomás hamarosan félezer alkalmazottat ereszt szélnek. A földgázban gazdag állam egymás után kurtítja meg kiadásait, hogy a 2022-es Fifa Világkupára a sejkségben építendő infrastruktúrára összpontosítson. A kilencvenes években úttörően kemény közel-keleti tudósításairól ismert adó nemrégiben zárta be az Al Jazeera Americát. /Érdektelenség miatt: a katari adó közel-keleti tudósításai már alig különböztethetők meg a nyugati médiumokétól./ Az adónak 4500 ember dolgozik. A megszorításokat az olajárak esése után kezdték meg.

 

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az EU-val kötött migránspaktum értelmében a törökök június végére vízummentesen utazhatnak Európába, ha 72 pontban teljesítik a kikötötteket. Ennek a felét már megtették. A lap cikkírója a törökországi kurdok fővárosában, Dijarbakírban járva egyértelműnek látja, hogy a vízumkényszer eltörlése esetén Európába fél millió, az iszonyatos török bánásmód miatt Törökországból elmenekülő kurd áramolhat. Egyszerűen felülnek egy olcsó repülőgépjáratra és 62 euróért Berlinben szállnak le. Ennyi pénze Törökországban is mindenkinek van, írja.

*             *             *

Perzselő gúnnyal ír a német gazdasági-politikai portál arról az interjúról, amelyet a Deutsche Welle német állami tévé angol nyelvű adása az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökével, Frauke Petryvel folytatott. A Deutsche Welle, áll a cikkben, közvetlenül a kancellári hivatal hatásköre alatt működik. Költségvetését épp most emelték évi 280 millió euróra. Az interjút a BBC „Hard Talk” nevű beszélgető műsorát korábban vezető, most már a német adónak dolgozó Tim Sebastian készítette, aki többször rendre utasította Petryt, amiért az arra kérte faggatóját, hogy ne csak mások által hangoztatott vádakra és szövegekre adandó kommentálásokat kéjen tőle, hanem lényegi kérdéseket tegyen fel pártját illetően. Mire Sebastian odavágta: ilyen a szabad sajtó. A cikk szarkasztikus megjegyzése: az lenne igazán szép, ha az adó ugyanígy kérdezné Angela Merkelt, például arról, hogy mikor távozik hivatalából. Vagy arról, hogy miért szállít Berlin továbbra is fegyvert annak a Szaúd-Arábiának, mely a Nyugat szövetségeseként zsoldosokat küld Szíriába és Irakba, hogy az ottani kormányok ellen harcoljanak.

*             *             *

Ronald Barazon, az osztrák Volkswirt nevű gazdasági szaklap főszerkesztője arról ír,  hogy Irán új világhatalmi szerepre készül, miután a Közel-Keleten átrendeződésnek lehetünk tanúi. Az Iszlám Államnak egyre kevesebb a pénze. Törökország temetheti neo-oszmán birodalmi álmát. Szaúd-Arábia az olajár piaci esésével küzd. A helyzet alakulásának nagy nyertese Irán lehet és igen jó adui vannak ahhoz, hogy a Közel-Keleten valódi hatalommá váljék.

 

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »