Totális káosz a török vízummentesség körül

Totális káosz a török vízummentesség körül

Újabb 900 migránst mentettek ki a tengerből az olasz hatóságok. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az utóbbi egy évben nem volt példa ekkora számú tömeges migrációra Szíria, Irak és Olaszország között. Áprilisban majd háromszor annyi menekült érkezett Olaszországba, mint Görögországba. A török–uniós megállapodás miatt a háborús övezetből menekülők az afrikai útvonalat választják az égei-tengeri útvonal helyett.

A német kancellár épp az unió tengeri határainak védelemét emelte ki egy berlini eseményen. Angela Merkel elismerte, hogy mindenkit nem tudnak befogadni, valamint azt, hogy a törökökkel kötött egyezség bizonyos függőséget jelent Törökországtól.

„Nézzük meg az év eleje óta és a Törökországgal kötött megállapodás életbe lépése közötti időszakot, amely alatt 350-en haltak meg. Azóta, hogy életbe léptett, csak 7-en haltak meg. Megérte megkötni az egyezséget Törökországgal, hogy életeket menthessünk meg. Most Ankara azt mondja, megcsináltuk ezt megállapodást, hogy az EU biztosíthassa határait, de csak akkor, ha készen állnak felelősséget vállalni és fairebb módon osztjuk a terheket, miután 3 millió szír állampolgár él Törökországban” –  jelentette ki a német kancellár.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanezen a berlini fórumon kijelentette, Ankara nem kap vízummentességet állampolgárainak, nem fogadja el a szükséges törvénymódosításokat.

„Rögzítettük a vízummentesség kritériumait. 72 létezik, a 65. kimondja, a török kormánynak módosítania kell a terrorellenes törvényét. A török kormánnyal egyeztünk meg erről, és a török miniszterelnök távozása miatt nem lehet ezt figyelmen kívül hagyni” – így az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker.

A törökök viszont azt állítják, ők már teljesítették a vízummentességhez vezető előírásokat, és Erdogan elnök azt állítja, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvény korábban nem volt feltétel.

„Ami Schengent és a vízummegállapodást illeti, lezártuk ezt a kérdést. Az unióval kötött megállapodásban rögzítettük, októberben lép életbe. Azután előálltak ezzel a 72 feltétellel, és terrorellenes törvényekkel. Van ilyen gyakorlat? Meg tudja nekem mutatni valaki ezt az uniós jogtárban? Van ilyen követelménye a vízummentességnek?” – tette fel a kérdést Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Erdogan korábban arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy Ankara elállhat a migrációs megállapodásban foglaltak teljesítésétől, amennyiben Brüsszel nem tartja be az ígéreteit, és nem szünteti meg a vízumkötelezettséget a törökökkel szemben. Ebben az esetben félő, hogy a török elnök válaszként ismét megnyitja a határt az uniós államokba tartó menekültek előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »