Törzsvendég volt az orlandói melegbárban a merénylő – részegeskedett is

Omar Mateen, az orlandói tömegmészárlás elkövetője a 49 halálos áldozatot követelő támadás előtt többször járt a Pulse nevű melegbárban, rendszeresen böngészett kifejezetten a homoszexuálisoknak szóló közösségi oldalakat, és felmerült annak gyanúja is, hogy terrorakcióra készült az orlandói Disneyworldben – derült ki különböző amerikai lapok beszámolóiból. Kiderült az is, hogy a merénylő apja sem százas.

Az orlandói melegközösségeinek tagjai szerint Mateen legalább tucatszor lement a klubba, többnyire félrevonulva iszogatott, kevéssé barátkozott, és rabiátus természetűnek ismerték meg. Mikor lerészegedett, akkor kifejezetten lármás és agresszív emberré változott. „Valójában nem sokat beszélgettünk vele. Tudtuk, hogy felesége és kisgyermeke van, időnként mondott valamit az apjáról” – mesélte az Orlando Sentinelnek az egyik klubtag. Chris Callen arról számolt be, hogy Mateen az elmúlt három évben rendszeresen, havonta egyszer vagy kétszer járt a klubba. Mindkét riportalany elmondta, hogy már jó ideje megszakították a kapcsolatot Mateennel, nem is álltak szóba vele, mert amikor egyszer egy vallási tartalmú megjegyzést tettek, Mateen kést rántott elő. Szerencsére nem használta. A klub harmadik tagja szerint Mateen néhányszor férfitársaságban érkezett a szórakozóhelyre. 

Mateen rendszeresen jelen volt az egyik közösségi portálon is, ahol nemegyszer dehonesztáló megjegyzéseket tett. Ismeretlen szövetségi forrásokra hivatkozva a People Magazin azt írta, hogy Mateen terrorakcióra készülhetett az Orlandóban lévő Disneyworld szórakoztató-komplexum egyik parkjában. Ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg, vizsgálják az ügyet.
Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riporternője, Jackie Northam hétfőn felkereste Mateen apját is.

A férfi – aki az 1980-as szovjet megszállás után menekült el Afganisztánból -, különböző dokumentumokban és televíziós adásokban “az ideiglenes afgán kormány” vezetőjének adja ki magát, s ezekben a tévéműsorokban – fiához hasonlóan – nyilvánvalóvá tette a tálibok iránti rokonszenvét. Mateen nem csak alkalmi vendége volt televíziós műsoroknak, hanem saját tévés talk-showja volt, amelyben rendszeresen a tálibokat dicsérte.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »