Törvénytelen az Emmi húzása?

Törvénytelen az Emmi húzása?

A köznevelési törvény vonatkozó passzusával ellentétes, hogy kimaradnak az automatikus átsorolásból azok a hét évvel a nyugdíj előtt álló pedagógusok, akik korábban sikertelenül vettek részt a minősítési eljárásban – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek. Mint ismert, a kormány közel 1400 pedagógustól tagadta meg, hogy minősítési eljárás nélkül a tanári életpályamodell pedagógus I. kategóriájából a pedagógus II.-be léphessenek, amely magasabb fizetéssel járna. A szakszervezeti vezető szerint azonban a köznevelési törvényt sem a kormány vonatkozó rendelete, sem pedig a köznevelési kerekasztal döntése nem írhatja felül.

 Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke a pedagógusok tüntetésén a budapesti Kossuth téren 2016. február 13-án. A Pedagógusok Szakszervezetének Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet  

A kerekasztal e heti ülése után jelentette be Sipos Imre helyettes államtitkár, megteremtik annak a lehetőségét, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára a béremelésből kimaradt pedagógusok, a vizsga ingyenes lesz, és a minősítésük legkésőbb március végéig megtörténhet. Ha ezen sikeresen átesnek, január 1-jétől visszamenőleg a magasabb fizetési kategóriába kerülhetnek.

Ám Galló Istvánné szerint ezzel a kerekasztal ellentmond saját, korábbi döntésének, hiszen márciusban a szervezet munkacsoportja még egyhangúlag támogatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének döntését, amely szerint az érintett pedagógusok automatikusan, minősítési eljárás alól mentesülve léphetnek pedagógus II. fokozatba. A szakszervezeti vezető megjegyezte: a kormányzat bánásmódja felbőszíti a pedagógusokat, és „olyan mértékben igazságtalan és megalázó a kollégákkal szemben”, hogy „esetleg elszabadulnak az indulatok”.

Nyújtsanak be kérvénytA PSZ elnöke az érintett pedagógusoknak azt javasolja: töltsék ki a szakszervezet honlapján található mintalevelet, amelyben automatikus átminősítésüket kérvényezik, majd adják át intézményvezetőjüknek, akinek hivatalból továbbítania kell az Oktatási Hivatalnak. Azt is javasolják: adjanak meghatalmazást a PSZ-nek, hogy a szervezet ennek birtokában az Alkotmánybírósághoz fordulhasson. Gallóné szerint az ügyben a Pedagógusok Sztrájkbizottsága is tett lépéseket. Közel három hete levélben kezdeményezték Palkovics László oktatási államtitkárnál, hogy a felminősítésből kimaradt pedagógusok ügyének megtárgyalására azonnal folytatódjanak a sztrájkbizottsági tárgyalások, ám kezdeményezésükre azóta sem kaptak választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »