Törvényes volt Sarkozy lehallgatása

Törvényesnek nyilvánította kedden a francia semmítőszék a Nicolas Sarkozy volt francia elnök és ügyvédje, Thierry Herzog közötti telefonbeszélgetések lehallgatását. A bíróság döntésének értelmében a lehallgatást bizonyítékként felhasználhatja az ügyészség egy esetleg Sarkozy ellen indítandó korrupciós perben.

A volt államfőt 2013 végén és 2014 elején egy nyomozás keretében hallgatta le a rendőrség, s annak alapján felmerült a gyanú, hogy információs hálózatot tartott fenn az igazságügyi szervek körében, amely részletesen tájékoztatta az esetleg őt érintő ügyészségi eljárásokról.

Az eddig vitatott legalitású lehallgatásokból kiderült, hogy Gilbert Azibert, a semmítőszék egyik magas rangú bírója egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

Ennek értelmében a volt államfőt vesztegetés vádjával bíróság elé is állíthatják.

Sarkozy és ügyvédje kezdeményezték a lehallgatások megsemmisítését, miután törvénytelennek tartják egy ügyvéd és ügyfele közötti beszélgetések bizonyítékként való felhasználását.

Hírügynökségek szerint a keddi bírósági döntés akadályt gördít Sarkozy tervei elé, hogy ismét induljon a 2017-es elnökválasztáson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »