Törvényben szabályozza a szélkereket építését a kormány, pedig egyet sem épített még

Törvényben szabályozza a szélkereket építését a kormány, pedig egyet sem épített még

Megint bizonyított XXI. századból az Orbán-kormány. Lázár János által a parlament elé benyújtott villamosenergiáról szóló módosítója nemcsak arra tesz világos utalást, hogy hol tiltott szélkerekek felhúzása, de még arról is rendelkezik, hogy minderről a magyar kormány jogosult dönteni.

A törvényjavaslat kimondja, hogy szélerőmű világörökségi és természetvédelmi területen nem építhető. Más területeken a kormány akkor engedélyezhet – nem háztartási – szélerőműveket, ha az nem veszélyezteti a villamosenergia-rendszer teljesítményét, egyensúlyát. A törvényjavaslat indoklása utal arra is, hogy a szélerőművek létesítésénél figyelmemmel kell lenni táji értékekre, területekre.

Ezzel pusztán annyi a probléma, hogy hazánkban 2006 óta nem adtak engedélyt szélkerék építésére, igaz a többi megújuló energiaforrást pedig büntető vámokkal terheli az Orbán-kormány.

Igaz, nem is lesz több szélerőmű, erről tájékoztatta a Magyar Narancsot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium:

„magyar villamosenergia-rendszer adottságai és a nemzetközi – elsősorban német – példák alapján a tárca nem tartja indokoltnak további szélerőművek létesítését Magyarországon”.

Az LMP érteni véli a szándékot:

“kell a hely az energiapiacon az orosz hitelből épülő orosz atomerőműnek – csak éppen az orbáni energiapolitika szembemegy az energiafüggetlenség szándékával, a nemzeti érdekekkel és az európai trendekkel”

– olvasható a párt közleményében

Az LMP szerint a kormánynak nem a bizonytalan kimenetelű atomkalandra, hanem a környezetkímélő energiatermelés elterjesztésére és az energiahatékonyság növelésére kellene építenie az ország energiabiztonságát, ellenkező esetben ugyanis az orosz függés megerősödésével, az ország újabb eladósításával és a már előre garantálható áramáremeléssel fogunk fizetni a Lázár-féle “olcsó áramért”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »