„Törvénybe iktatták a működésképtelenséget”

„Törvénybe iktatták a működésképtelenséget”

Az alkalmazottak bérelt autóit még májusban beszerezte az állami hulladékgazdálkodási cég, a számlázóprogramra viszont csak most írták ki a közbeszerzést. A szemétszállítás átszervezésével a főpolgármester sem ért egyet, Gödöllő polgármestere pedig azt mondja: a kormány törvénybe iktatta a működésképtelenséget.

A botrány hatására az állami hulladékkezelő cég lépett, a galgagyörköt is ellátó Tiszta Vidékért Nonprofit Kft. megkapta az igényelt pénz kétharmadát.

„A likviditási kérelmünknek a 60 százalékát kaptuk meg. (…) Mire a következő likviditási kérelmünket beadjuk, addig ebből tudjuk működtetni a szolgáltatást. (…) Igyekszünk összehúzni a nadrágszíjunkat, és igyekszünk ellátni a feladatainkat” – mondta el Gáspár János, a kft. ügyvezető igazgatója.

Áprilistól a helyi szolgáltatók nem számlázhatnak, az a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. feladata. Az állami cég azonban csak a héten írta ki a közbeszerzést egy számlázóprogram beszerzésére, győztest pedig optimális esetben júliusban hirdethetnek. A számlázóprogram beszerzését még az alkalmazottak autóbérleti tendere is megelőzte, szerintük azért, mert a jogszabályok erre adtak lehetőséget.

„Szerintem év végéig ebből korrekt számlázás nem lesz. Lehet, hogy valami köztes állapotot ki fognak találni, de erre a dologra időt kellett volna hagyni, ezt egyébként tavaly decemberben jeleztük, hogy legalább egy év kell arra, hogy egy ilyen rendszer felálljon. (…) Gyakorlatilag a törvénybe iktatták a működésképtelenséget” – fejtette ki Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

A főpolgármester a kormány több lépésével is egyetért, de a szemétszállítás átszervezését elhibázottnak tartja. „Van néhány kérdés, amelyben nem tudom. Ezek egyike ez a hulladékgazdálkodási. Itt egyeztetésben állunk, ha végül kénytelenek leszünk, akkor persze betartjuk a törvényt, mert jogkövetőnek kell lennünk, most volt nálam a héten Seszták miniszter úr, megerősítette, hogy le fogunk ülni még egyet egyeztetni ebben az ügyben. Budapestre nézve nagyon kedvezőtlen ez a törvény” – mondta el Tarlós István.

Bár saját számlázóprogramra csak több hét múlva lesz az állami cégnek, azt ígérik, a lakosság a jövő héttől számíthat a sárga csekkekre. A következő napokban ugyanis bérszámlázás keretében megindul a számlák kiküldése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »