Történelmileg pontos a Selma, a Kódjátszma kevésbé

Történelmileg pontos a Selma, a Kódjátszma kevésbé

Tizennégy az elmúlt években Oscarért harcba szálló, valós tényeken alapuló film történelmi hitelességét vizsgálta az Information is Beautiful oldal, számos érdekes eredményt hozva – közölte a The Guardian. Az oldal szerkesztői jelenetről jelenetre vizsgálták a filmeket. Az abszolút győztes eredményét látva szinte már gyanakodhatunk, Ava DuVernay rendező nincs-e esetleg a vizsgálatot folytatók között: filmje, a 2014-es Selma ugyanis 100 százalékot kapott. Az életrajzi film a polgárjogi vezető, Martin Luther King küzdelmeit dolgozta fel, az Information is Beautiful pedig eseményről eseményre megmutatja, hogy rendkívül pontos képet kaphattunk a valós történésekről.

Elverték a port a Kódjátszmán

Az Alan Turing matematikusról szóló Kódjátszma már kevésbé teljesített jól: jeleneteinek csupán 41,4 százaléka állta ki a valóság próbáját. Míg a filmben arról értesülünk, Turing és Alastair Denniston nem igazán jöttek ki jól, valójában viszont nincs rá bizonyíték, hogy bajuk lett volna a másikkal. Az elemzők szerint bár nem egyszerű feldolgozni az Enigma titkosító gépek és a kriptográfia hihetetlen bonyolult világát, de a Kódjátszma egész egyszerűen darabjaira tépi a hiteles történeti feljegyzéseket. A film az egyetlen Oscar-díját egyébként Graham Moore forgatókönyvéért kapta.

A The Guardian megjegyezte: mindkét értékelés egybevág Alex von Tunzelmann történész korábbi megállapításaival. Ő hetente elemezte korábban az oldalon különféle filmek történeti hűségét, és arra jutott, hogy a Selma elfogulatlan, pontos, a kutatásokat teljes mértékig figyelembe vevő alkotás. Viszont a Kódjátszmát már jóval kevésbé dicsérte, annak a feltételezésnek a sugalmazásáért pedig, hogy Turing egy szovjet kémet fedezhetett, von Tunzelmann az osztályterem végébe száműzné az alkotást.

A történész egyébként óvatosságra intett a mostani pontozás kapcsán: szerinte a történelmi hitelességet nem könnyű ilyen precízen belőni, egyik hazugság pedig kétségkívül jelentősebb egy másik, kevésbé fontosnál.

Eltúlozza az Amerikai mesterlövész Kyle szerepét

Clint Eastwood Amerikai mesterlövésze sem dicsekedhet a maga 56,9 százalékával. Az elemzők szerint az események nagy része valóban megtörtént, de Chris Kyle szerepe bennük eltúlzott. Tragikus hősi pozícióját inkább hollywoodi kreálmánynak tartják.

A Spotlight – Egy nyomozás részletei 81,6, A nagy dobás 91,4, a Kémek hídja 89,9, a 12 év rabszolgaság pedig 88,1 százalékot ért el. A Social Network – A közösségi hálónak csupán 76,1, a Philomenának pedig 69,8 százalék jutott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »