Történelmi megállapodás született a NATO és az EU között

Történelmi megállapodás született a NATO és az EU között

Védelmi megállapodást írt alá Varsóban az Európai Unió és a NATO a védelmi szervezet csúcstalálkozója előtt. A tanácskozáson 28 NATO-tagállam állam- és kormányfői vesznek részt. A magyar küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.

Ideiglenes ellenőrzést vezettek be a lengyel–cseh határon a lengyel hatóságok a NATO-csúcstalálkozó idejére. „Nem mindenkit állítunk meg az ellenőrző ponton, csak az általunk kiválasztott járműveket. De a határon átlépőknél lennie kell érvényes igazolványnak” – közölte a lengyel határőrség szóvivője, Katarzyna Walczak.

Hatezer rendőr és katona biztosítja a varsói értekezletet, amelyen szóba került a britek uniós kilépése is, hiszen a 28 tagállamból 22 egyben tagja az Európai Uniónak is. „Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy Nagy-Britannia és az EU együttműködik, hogy a brit kilépés rendben menjen végbe. Senkinek sem érdekelt ellenséges tárgyalásokban. Mindenkinek az az érdeke, hogy a minimálisra csökkentsék a szakítást, miközben Nagy-Britannia és az EU az új kapcsolatát kovácsolja” – mondta Barack Obama amerikai elnök a NATO-csúcsértekezlet első napján, miután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács vezetőjével tárgyalt. Tusk is azt hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani a lehető legszorosabb kapcsolatokat az EU és Nagy-Britannia között.

A kiemelt téma Európa biztonsága, amelyet a NATO szerint elsősorban az orosz agresszió fenyeget. Emiatt írt alá védelmi együttműködést erősítő megállapodást az Észak-atlanti Szerződés Szervezete az Európai Unióval. Közös nyilatkozatukban a nyugati világ egységét hangsúlyozták a délről és keletről érkező fenyegetésekkel szemben. „Készen akarunk állni, hogy válaszolhassunk, és összehangoljuk lépéseinket, ha és amikor egyik tagállamunkat vagy intézményünket hibrid fenyegetés éri. Meg akarjuk ezeket a fenyegetéseket akadályozni. Ezért szándékozunk fokozni az együttműködésünket, a hírszerzési adatok megosztását, hogy párhuzamos és összehangolt gyakorlatot vezethessünk” – emelte ki Donald Tusk.

Az észak-atlanti szervezet főtitkára történelmi jelentőségű megállapodásról beszélt, amely új lendületet ad az EU–NATO partnerségnek a hibrid hadviselés elleni küzdelemben, a kibertámadások kivédésében és a tömegesen érkező menekültek hullámának feltartóztatásában. „Együttműködésünkkel hatékonyabbá tehetjük erőforrásainkat. A NATO és az Európai Unió egysége és együttműködése ugyanolyan fontos marad, mint eddig. Ezekben a bizonytalan időkben partnerségünk egyre fontosabbá válik. Egységes álláspontot alakítottunk ki Oroszországgal szemben: az unió gazdasági szankciókat, a NATO pedig a hidegháború óta legnagyobb mértékben növelte haderejét” – húzta alá Jens Stoltenberg.

Bár az észak-atlanti szövetség nem zárkózik el az oroszokkal folytatott tárgyalásoktól, a csúcstalálkozón a szervezet vezetői várhatóan arról döntenek, hogy négy újabb zászlóaljat telepítenek a védelmi szövetség és az orosz érdekszféra határára. Ehhez a britek védelmi minisztérium összesen 650 fős kontingenst küld Lengyelországba és Észtországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »