Történelmi magyar hokigyőzelem a fehéroroszok ellen

Történelmi magyar hokigyőzelem a fehéroroszok ellen

A helyzeteit jól kihasználó és parádésan védekező magyar válogatott – története során először – 5-2-re legyőzte a fehérorosz csapatot az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának hatodik fordulójában, így maradt esélye, hogy jövőre is az élvonalban szerepeljen.

hufeho43_b

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttesének – amely a 16-os mezőnyben egyedüliként állt pont nélkül – csak úgy maradhatott lehetősége a bennmaradásra, ha a szombati találkozón győz. Az első két harmadban nemcsak védekezésben, hanem támadásban is remekelt a válogatott, így elhúzott 4-2-re. A záró játékrészben egy üres kapus góllal állította be a végeredményt.

A magyarok, akik legutóbb az 1939-es elit vb-n szereztek pontot, hétfőn a németek ellen 20.15-kor kezdődő összecsapással zárják a vb-t. Vereség esetén akkor marad benn a válogatott, ha a fehéroroszok kedden nem szereznek pontot a franciák ellen.

A magyar válogatott felkészültségét, fegyelmezettségét és az összpontosítást dicsérte Rich Chernomaz szövetségi kapitány a fehéroroszok felett aratott siker után. Chernomaz a találkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte: a mostani válogatott más volt, mint egy nappal korábban az amerikaiak ellen.

„Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni. A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek. Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar–német, illetve a fehérorosz–francia meccstől függ” – tette hozzá a magyar kapitány, aki megjegyezte, a tavalyi krakkói feljutáshoz hasonló érzése lehetett mindenkinek, a szurkolóknak is, játékosoknak is, akkor ugyancsak üres kapus góllal alakult ki a végeredmény, és akkor is hasonló eufóriát váltott ki.

A két emberhátrányos gólt szerző Vas János azt hangsúlyozta: ugyan most lehet kicsit örülni, de még nincs vége a vb-nek, és mivel a válogatott ismét saját kezébe vette a sorsát, nem szabad kiengedni: „A németek ellen két nap múlva ismét csodára lesz szükség. Ugyanilyen fegyelmezetten kell játszani akkor is.”

A 19 lövésből 17-et megfogó Rajna Miklós kitért rá, hogy mindenki bízott a másikban, így igazi csapatsiker a mostani. „Végre tudtunk helyzeteket kialakítani, és azokat be is lőttük. Amikor pedig védekezni kellett, akkor meg a védelem volt jó. Sok segítséget kaptam a társaktól” – mondta Rajna.

„Bízunk benne, hogy ilyen játékkal sikerül bennmaradnunk. A németek ellen sem adjuk fel, pedig ők az esélyesek. Próbáltam higgadt maradni a kiugrásomnál, néztem, mire készül a kapus, ezért lőttem az ő jobb oldalára a korongot” – mondta Sebők Balázs, aki 25 találkozó után volt ismét eredményes.
Nagy Gergő örült annak, hogy ismét sikerült történelmet írniuk, 77 év után szerzett pontot az élvonalban a válogatott.

„Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakítani a győzelemhez. Tavaly még a negyeddöntőért harcoltunk, most pedig néhány játékos teljesítménye, az emberelőny és emberhátrányos helyzetek kihasználása, valamint a kapusteljesítmény miatt a bennmaradásért” – mondta Dave Lewis, a fehéroroszok szövetségi kapitánya, aki kiemelte: a magyarok remek meccset játszottak és kihasználták a lehetőségeiket.

Eredmény, 6. forduló, B csoport (Szentpétervár):

Magyarország–Fehéroroszország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0). Ljubilejnij Aréna, 4000 néző. Gól: Nagy G. (6.), Vas J. (11., 60.), Sebők (31.), Galló (34.), illetve Platt (13.), Gavrus (27.).


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »