Történelmi hajóúton a Crystal Serenity

Először halad végig óceánjáró hajó az Északnyugati-átjárón, a Crystal Serenity, amely augusztus 16-án indult az alaszkai Sewardból a Bering-szoroson átkelve Kanada északi partjai mentén a Jeges-tengeren halad, majd Grönland érintésével az Atlanti-óceánon délre veszi útját és a jövő héten fog megérkezni New Yorkba.

A 13 szintes, mintegy három futballpálya hosszú Crystalon több mint 900 utas és mintegy 600 főnyi személyzet utazik. Egy hónapig tartó útján a hajó horgonyt vetett Nyugat- és Észak-Alaszka városaiban, falvaiban, kanadai településeken és kiköt Grönlandon is, mielőtt az amerikai metropolis felé veszi útját.

A Crystal Serenity útjának borzasztó iróniája az, hogy a klímaváltozás és az északi-sarki olvadó jég teszi lehetővé az Északnyugati-átjárón való áthaladását – hangoztatta Michael Byers, a British Columbia Egyetem professzora. És bár kihasználja a klímaváltozás előnyeit, hozzá is járul a problémához, mivel a luxustengerjárónak hatalmas a karbonlábnyoma – tette hozzá.

Jégtörő nélkül

Kisebb kirándulóhajók mintegy 200 utassal már rendszeresen hajózzák az útvonalat, ám a Crystal útját történelmi jelentőségűnek tartják. Egy évszázaddal az után, hogy Roald Amundsen felfedező elsőként áthajózott a kanadai sarki vizeken 1906-ban, a helyi közösségek és az illetékesek megpróbálnak lépést tartani a sarkvidéken végbemenő változásokkal, amelyeket a tengeri jég eltűnése idéz elő. A Crystal az eddigi legnagyobb és legfényűzőbb hajó, amely átkel az Északnyugati-átjárón azóta, hogy az 2007 nyarán először szabadult meg teljesen jégpáncéljától, és lehetővé vált, hogy hajók jégtörő kísérete nélkül haladjanak át rajta. Tavaly nyáron már 17 hajó közlekedett ezen a tengeri úton jégtörő nélkül az amerikai parti őrség adatai szerint.

Ötcsillagos felszerelés

A Crystal útját hároméves előkészület előzte meg: speciális műszerekkel, berendezésekkel – köztük jégnavigációs műholdrendszerrel – szerelték fel, hogy az északi-sarki vizeken biztonságosan hajózzon. Az északi sarkvidéki településekre, amelyeket a hajó érint, teherszállító repülőgépek juttatták el a friss élelmiszert az óceánjáró ötcsillagos éttermeinek konyhái számára – mondta el John Stoll, az óceánjárót üzemeltető cég egyik alelnöke.

A Crystal egy jégtörő kíséretében utazik, amelynek fedélzetén két helikopter is van. Jégre leszállni képes pilóták, sarki expedíciók veteránjai, jegesmedve-kutatók is vannak a fedélzeten az utasok biztonsága és a helyi vadvilág, a környezet és a szokások védelme érdekében – közölte a Crystal Cruises cég.

Az óceánjáró működtetője azt tervezi, hogy jövő augusztusban újra megteszik az utat Alaszka és New York között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »