Történelmi fotók, ahogy még sosem látta őket

Furcsa dolog belegondolni, hogy nagy-, déd- és ükapáink mégsem fekete-fehér világban éltek. Merthogy abba is furcsa belegondolni, hogy a színes film, a színes fénykép – bár kezdettől rendelkezésre álltak különféle, ezt a hatást elősegítő technikai trükkök – egészen új találmány, még a most az ötvenes éveik felé közelítő szüleimről készült fényképek jelentős hányada is fekete-fehérben készült. A modern kori történelem jelentős alakjainak és eseményeinek többsége ugyanígy csak monokróm képeken hagyományozódott ránk. Itt jön a képbe az ír Matt Loughrey, aki régi képek kiszínezésével foglalkozik.

– A színezés egyszerre oktatási eszköz és élvezetes kreatív tevékenység: tulajdonképpen hidat képez a történelem és a művészet között – mondta lapunknak az ír fotós, aki 2013-ban indította el My Colorful Past nevű Facebook-oldalát, amely színezett fotókat közöl. A reakciók szerinte elképesztőek voltak, nem kis részben azért, mert a történelemmel foglalkozó oldalak felfigyeltek a dologra. A képek tényleg önmagukért beszélnek: olyan élmény lapozgatni a napóleoni kor tábornokairól készült fotókat vagy a különböző bűnügyi nyilvántartásokba kerülő arcképeket, mintha megmozdulnának a múzeumi tablók.

http://mno.hu/

Hírdetés

Loughrey egyszerű eszközökkel és programokkal kezdte a színezést, de négy év alatt egyre jobbakra, gyorsabbakra váltott. A fényképek szkennelve érkeznek hozzá a lehető legjobb minőségben, majd egy algoritmus a monokróm alapanyagból több mint kilencvenszázalékos pontossággal meghatározza a megfelelő színeket az RGB (vörös-zöld-kék) színtérben. A színezés ezután kézzel készül egy tableten. Az egész folyamat két órától akár egy hétig is tarthat, bonyolultságától függően.

Az alapanyag kiválasztásánál fontos, hogy történelmileg releváns, színesben korábban nem látható fényképek kerüljenek hozzá. A portrékat különösen izgalmas feladatnak tartja. A visszajelzések alapján azok a képek népszerűek, amelyek a különböző konfliktusokat és a szegénységet ábrázolják, valószínűleg azért, mert nagyon emberiek, és érzelmileg lehet hozzájuk kötődni. Loughrey egyébként vállalja magánfényképek színezését is. Az elmúlt években rengeteg projekten dolgozott, elmondása szerint személyes kedvence az űrverseny korai NASA-fotóinak színezése volt, amelyekből Astro címmel narrált videó is készült.

Nem muszáj tehát, hogy fekete-fehérben gondoljunk az elmúlt időkre. A már említett Napóleon korabeli tábornokok legutóbb a lengyel Newsweek címlapján jelentek meg, de hasonlóan izgalmas anyag a korai divatfotók színezett verziója is, amelyet a Daily Mail közölt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »