Történelmi eredmény születhet az osztrák elnökválasztáson

Az első eredmények szerint az FPÖ durván elkalapálja a többi pártot. Norbert Hofer az első adatok szerint 36,7 százalékon áll.

A szomszédban ma államfőválasztást tartanak. Egyelőre történelmi változásokra lehet számítani: az FPÖ-s Norbert Hofer az első adatok szerint 36,7 százalékon áll.

A második helyen a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen, mindössze 19,7 százalékkal. A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer gyakorlatilag a futottak még kategóriáját képezik, 11,2-11,2 százalékkal a negyedik-ötödik helyen szerénykednek, őket ugyanis még Irmgard Griss, az osztrák legfelsőbb bíróság korábbi elnöke is megelőzi, aki független jelöltként indult.
 
hj
 
Túlzás nélkül állítható, történelmi pillatakokat él át Ausztria. 
 
A tartományi szavazóhelyiségek különböző időpontokban fogadják a választópolgárokat, van, ahol csak a délelőtt folyamán, pár órán át tartanak nyitva. Az utolsó szavazóhelyiség 17 órakor zár, az első eredmények így ez után várhatók. 
Nagyon mellé lőttek (ismét) a közvélemény-kutatók

A legutóbbi felmérések ugyanazt a népszerűségi sorrendet mutatják: a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb, a második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer áll. A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer alulmarad a felmérések szerint; elemzők szerint ez komoly figyelmeztetés lehet a koalíciós kormány számára. 
    
Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba. Eddig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) adta a szövetségi elnököt, így történelmi eredmény születhet. 
    
A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. 
    
Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »