Törökországnak lépni kellett az Iszlám Állam ellen

Az elmúlt időszakban végrehajtott törökországi merényletek miatt a török kormánynak fel kellett lépnie az Iszlám Állam ellenében, ezért is lépte át a hadsereg a szír határt – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerda este az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint ugyanakkor más céljai is lehetnek a török kormánynak: a terroristák mellett fontos a kurdok visszaszorítása az Eufrátesz keleti partjára.

“Törökországnak mindenképpen érdeke (…), hogy a kurdok ne tudjanak összefogni, ne alakuljon ki egy egységes terület a kurdok birtokában” – tette hozzá.

A török hadsereg szerdán átlépte a szíriai határt, és bekapcsolódott a polgárháborúba, amely az ország határ menti településeit fenyegette az Iszlám Állam (IÁ) terroristáinak tevékenysége miatt.

A hadművelet hajnalban kezdődött tüzérségi előkészítéssel. Az ütegek a dzsihadisták Dzserablúsz határvárosban lévő állásait lőtték, majd pár órával később harckocsikat, légierőt és különleges alakulatokat is bevetve a hadsereg benyomult Szíriába – jelentette az NTV török hírtelevízió. A légicsapásokban részt vettek a Washington vezette nemzetközi koalíció A-10-es és F-16-os harci gépei.

Az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadműveletet 15 naposra tervezik. Az értesülések szerint a mintegy 20 tank egyelőre csak egy-két kilométernyire hatolt be Szíria területére. A különleges erők egyebek között egy aknamentes “folyosó” kialakításában segítenek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »