Törökország választja ki, hogy melyik menekülteket küldi Európába

Törökország választja ki, hogy melyik menekülteket küldi Európába

Ankara választja ki, hogy a szír menekültek közül kiket küld Európába a migráció visszaszorítását célzó március 18-ai megállapodás keretében – jelentette ki Efkan Ala belügyminiszter.

Az egyezmény értelmében az EU-nak minden egyes Görögországból Törökországba visszatoloncolt szíriai állampolgárért cserébe be kell fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A nyugat-törökországi Bodrum városban tartott, a migrációval kapcsolatos találkozón Efkan Ala hangoztatta: Törökország azokat a menekülteket fogadja vissza, akik március 20-ától kezdve érkeztek Görögországba az Égei-tengeren keresztül. Az afgán, a pakisztáni és az iraki migránsokat hazájukba küldik tovább, míg a szír menekülteket először átmeneti védelmi központokba, majd délkelet-törökországi táborokba irányítják – közölte.

A török belügyminiszter arra is kitért, hogy míg ők az unióval létrejött egyezmény aláírását követően 25 összekötő tisztet küldtek Görögországba, addig a görögök 5-öt állítottak szolgálatba Törökországban.

Ala elmondta, hogy április 4-én 500 menekültet tudnak visszafogadni; a görög fél eddig 400 migráns visszaszolgáltatását jelezte. Az Anadolu török hírügynökségszerint hétfőn két hajó érkezik migránsokkal a görög Leszbosz szigetről a török Dikili kikötőjébe.

Az NTV török hírtelevízió Dikiliben tartózkodó tudósítója, Merih Ak vasárnap arról számolt be, hogy a török hatóságok két sátrat állítottak fel a hajókikötőben. Itt először egészségügyi vizsgálatot végeznek el a migránsokon, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. Szigorú biztonsági óvintézkedések keretében minden egyes migránsra egy rendőr fog felügyelni.

A török külügyminisztérium reagált az Amnesty International azon pénteki állításaira, melyek szerint Törökország naponta mintegy száz olyan szíriai menekültet fordított vissza erőszakkal szülőföldjére idén január közepe óta, aki nem regisztráltatta magát a hatóságoknál. A külügyminisztérium szerint a jogvédő szervezet állításai „egyáltalán nem tükrözik a valóságot”.

Törökország a menekülttáboraiban közel 270 ezer szíriait helyezett el, valamint gondoskodik a városaiban lakó több mint 2,7 millió szíriai élelmiszer-ellátásáról, oktatásáról, szakképzéséről és társadalmi tevékenységekben való részvételéről is. Emellett a menekülttáborokon kívül élő szírek ingyenes egészségügyi és oktatási szolgáltatásokra jogosultak. Ez év január 15. óta a Szíriából érkezett migránsok munkavállalási engedélyt kaptak. A török külügyminisztérium szerint mindez azt bizonyítja, hogy Ankara lelkiismeretesen betartjaa konfliktusövezetbe való visszaküldés tilalmát . Elszomorító, hogy miközben Törökország mindent megtesz a szíriai migránsok érdekében, az Amnesty International állításait olyan országok sajtóorgánumai is közlik, amelyek a menekültek megállítása céljából drótkerítést emeltek határaikon – áll a közleményben.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »