Törökország újrakezdte a légicsapásokat

Törökország a péntek esti puccskísérlet óta először hajtott végre légicsapásokat a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki hadállásai ellen – közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

A betiltott szervezet elleni kedd esti támadásban „20 terroristát semlegesítettek” – írta az Anadolu.

A pénteki esti puccskísérlet óta több mint hatezer katonát vettek őrizetbe, köztük több mint száz tábornokot és admirálist. Ezzel a török hadsereg vezetőségének csaknem egyharmadát eltávolították tisztségéből. Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin kedden hangsúlyozta: mindez nincs hatással a biztonsági erők ütőképességére.

A hadsereg második és harmadik hadtestének parancsnokát, Adem Huduti és Erdal Öztürk tábornokot is elfogták, az ő hatáskörükbe tartozott a PKK elleni harcok levezénylése.

A PKK és a hadsereg közötti fegyverszünet tavaly nyáron összeomlott. A katonaság ezt követően offenzívába kezdett a szélsőségesek ellen azok fellegvárában, Törökország délkeleti részén. A szárazföldi műveleteken kívül a török légierő rendszeresen bombázza a PKK észak-iraki hátországát is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »