Törökország további tankokat küldött Szíriába

Törökország további tankokat küldött Észak-Szíriába, az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet elleni hadműveletek támogatására. A háború fokozódását jól jelzi, hogy a tankok amint átlépték a határt, civileket láttak elmenekülni az észak-szíriai településekről.

 

A jelentések szerint 20 tank, 5 felfegyverzett szállítójármű és további páncélozott járművek vesznek rész az offenzívában.

 

Török tankok vonulnak Jarablus szír városnál. Forrás: Haaretz.com

 

Törökország egyúttal az IÁ ellen harcoló kurd milíciát is támadja, és igyekszik éket verni a két, kurdok által ellenőrzött tömb közé, hogy megakadályozza a szeparatizmus átterjedését saját területére.

 

A legutóbbi összecsapásokban 11 török katona és két kurd szeparatista halt meg, további 13 kurd fegyveres a török légicsapások során vesztette életét.

 

Szíria északi részét még mindig az IÁ ellenőrzi. Észak-keleten a kurdok, keleten a kormányellenes lázadók, középen (zölddel) és nyugaton Bassár al-Aszad szír lenök katonái uralják a területeket. Ezeket az erőviszonyokat igyekszik Törökország felborítani. Az érdekes a dologban, hogy már többször felvetették, hogy Szíria jelenlegi formájában nem maradhat meg, vagyis lehetséges, hogy a háború eredményeképp felosztják. Kérdés azonban, hogy kik között. Forrás: BBC

 

Egy kilőtt török tank lángol, amit az IÁ támadott meg nem messze Jarabulustól. Forrás: todayonline.com

 

BBC.com

Nyitókép: Todayonline.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »