Törökország hallani sem akar egy kurd államról

Törökország sohasem fogja elfogadni egy mesterséges állam létrehozását Észak-Szíriában – szögezte le Binali Yildirim török miniszterelnök vasárnapi beszédében Diyarbakirban az Egyesült Államok támogatta kurd erők térnyerésére utalva.

Yildirim egy kormányzati újjáépítési projekt bejelentésén vett részt a főként kurdok lakta Délkelet-Törökország egyik legjelentősebb városában. A hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezette szeparatisták között a tűzszünet zátonyra futásával újból fellángoló harcok szinte teljesen romba döntötték a térséget.

Yildirim szerint Ankara 10 milliárd lírát (csaknem 920 milliárd forintot) fektet be a régióban, amelyből lakóépületeket, mecseteket, kórházakat húz fel a térség hét tartományi központjában. Török kormányzati becslések szerint hatezer épület semmisült meg az elmúlt időszak katonai műveleteiben: újjáépítésük 1 milliárd lírába kerül.

“Jelen vagyunk az Eufrátesz Pajzs keretében, ott vagyunk, hogy megvédjük határainkat, hogy állampolgáraink biztonságban tudhassák életüket és vagyonukat, és hogy biztosítsuk Szíria integritását” – tette hozzá beszédében Yildirim.
A miniszterelnök beszéde egybecseng a G20-ak kínai találkozóján részt vevő Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaival.

“Azt szeretnénk, ha déli határunk nem válna a terror folyosójává” – mondta Erdogan Barack Obama amerikai elnökkel való találkozója után. A török elnök többször felszólította országa szövetségeseit, hogy ne tegyenek különbséget az Iszlám Állam és az YPG között, hiszen mindkét csoport fenyegetést jelent Törökországra nézve.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Kurdok tízezrei tüntettek Kölnben Erdogan ellenKurd búvóhelyeket bombáztak a törökök IrakbanA szíriai kurdok amerikai fegyvereket szállítanak a törökországi kurdoknak – állítja az új török kormányfőRovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: Törökország, kurdok, konfliktus, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »