Török puccskísérlet: Letartóztatások, menesztések, tisztogatások

Török puccskísérlet: Letartóztatások, menesztések, tisztogatások

A meghiúsult katonai puccskísérlet nyomán a török hatóságok az igazságszolgáltatás és a katonaság több ezer tagját vették őrizetbe vagy menesztették tisztségükből.

Szombaton Törökország jogrendszerének felügyeleti szerve, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) 2745 bírót menesztett tisztségéből, valamint egyidejűleg a HSYK öt tagját is eltávolították.

Emellett a legfelsőbb közigazgatási bíróság, az államtanács 10 tagját is letartóztatták a puccskísérlet támogatásának vádjával, valamint a semmítőszék 140 tagja után nyomoznak a hatóságok.

A hadseregnek mindeddig mintegy 3 ezer tagját vették őrizetbe a puccs miatt, sokukat a nagy részt kurdok lakta délkeleti országrészeken lévő támaszpontokon.

A puccs felszámolását célzó hadműveletek keretein belül lezárták az Iszlám Állam elleni légi bevetésekhez használt dél-törökországi incirliki légi támaszpontot, amelyen amerikai és nemzetközi csapatok is tartózkodnak. A török külügyminiszter közlése szerint a támaszponton a puccsban érintettek voltak, az őrizetbe vételük után folytatódik az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció hadművelete, amelyet a török hatósági intézkedések miatt ideiglenesen felfüggesztettek.

A török hatóságok emellett őrizetbe vették az alkotmánybíróság egyik tagját, Alparslan Altan alkotmánybírót, valamint a szíriai, iraki és iráni határ védelméért felelős második hadsereg vezetőjét, Adem Huduti tábornokot, és az isztambuli székhelyű harmadik hadtest parancsnokát, Erdal Öztürk tábornokot.

Altan a legmagasabb rangú igazságügyi illetékes, Huduti és Öztürk pedig a legmagasabb rangú katonai vezető az államcsínykísérlet nyomán őrizetbe vettek között.

Fikri Isik török védelmi miniszter szombat este bejelentette: sikerült megakadályozni a katonai puccsot, nincs olyan terület Törökországban, amelyet ne a kormány ellenőrizne.

A védelmi miniszter ugyanakkor újságíróknak hangsúlyozta: azt még korai lenne mondani, hogy sikerült teljesen megszünteti az államcsíny veszélyét.

A miniszter ezért arra kérte a kormány támogatóit, maradjanak az utcákon.

Binali Yildirim miniszterelnök egy ankarai kormánypárti tüntetésen szintén arra kérte tömeget, hogy maradjon az utcákon.

Délután rendkívüli ülést tartottak a puccskísérlet során súlyos károkat szenvedett török parlamentben Ankarában. Az ülés végén a négy fő párt, az AKP, a CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a nacionalista Nemzeti Cselekvés Párt (MHP) közös közleményben ítélte el a puccskísérletet. A közlemény szerint a pártoknak a puccskísérlet ellen foglalt álláspontja elengedhetetlen a török demokráciához.

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült “párhuzamos struktúra” húzódik meg. A török kormány Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot hibáztatja a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá. A török elnök, Recip Tayyip Erdogan már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a – hivatalosan világi – kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási, és sajtóstruktúra kiépítésével.

A török külügyminiszter egy szombati interjújában ugyancsak megerősítette a kormány álláspontját Gülen szerepéről a puccskísérletben, és közölte: a hadsereget “meg kell tisztítani” a hitszónok befolyásától. “Mihelyst ennek a tisztogatásnak vége, hadseregünk és katonáink erősebbek lesznek, és sokkal jobb támogatást fognak nyújtani, illetve jobban tudnak majd együttműködni a NATO-val” – mondta Cavusoglu. (MTI/Reuters/AFP/APA/dpa/TASZSZ)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »