Török "polgárháború" Germanisztánban: erdoganisták zaklatják a gülenistákat

Török "polgárháború" Germanisztánban: erdoganisták zaklatják a gülenistákat

A ZDF német országos köztelevízió szerdai beszámolója szerint a nagyjából hárommilliós németországi török közösség a hazai politikai törésvonalak mentén mélyen megosztott, és az Erdogan-Gülen konfliktus németországi lecsapódása egyre több munkát ad a biztonsági szerveknek.

Markus Schäfert, a bajor tartományi alkotmányvédelmi hivatal szóvivője elmondta, hogy feszültséget és ellenségeskedést tapasztalnak a helyi törökök körében, nem ritka a Gülen-követők vagy akként számon tartott emberek megfenyegetése, és szórványosan bűncselekmények is előfordulnak. Ezek többsége rongálás, többnyire a hitszónok mozgalmához tartozó intézmények épületei ellen.

A ZDF szerint a mozgalom a többi között óvodákat, 30 iskolát és 150 korrepetálásra szakosodott tanintézményt működtet Németországban, és 150 ezer embert fog össze.

Egyebek között olyan felszólítások olvashatók a listákon, hogy Ne vásároljatok ezekben a boltokban! és Ne járjatok ezekbe a vendéglőkbe! – írta a Die Zeit.

A hetilap szerint több tartományból érkeznek beszámolók üzletek rongálásáról, vállalkozók akár halálos fenyegetéséről. A hangulat már-már olyan, mint "Adolf Hitler náci diktátor" hatalomátvétele után, "a harmincas években, amikor az volt a jelszó, hogy ne vásároljatok zsidónál" – említette egy név nélkül nyilatkozó gelsenkircheni élelmiszerbolt-tulajdonos a polkorrekten felemlegethető párhuzamot a zsidó előzmény helyett.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »