Török külügyminiszter: "Európának szembe kell szállnia a rasszizmussal és az idegengyűlölettel, ha nem akar meggyengülni"

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában észak-ciprusi kollégájával találkozott, a találkozó után tartott sajtótájékoztatón szólt a brexitről is. A török politikus ezen helytelenítette, hogy Törökország EU-csatlakozásának kérdését felhasználták a Nagy-Britannia uniós tagságáról csütörtökön tartandó brit népszavazás kampányában. Úgy fogalmazott: szerinte nem kellene a briteknek kilépniük az EU-ból.

A török külügyminiszter arra figyelmeztette "Európát" a sajtótájékoztatón, hogy meg kell újulnia, változtatnia kell politikáján, "szembe kell szállnia a rasszizmussal és az idegengyűlölettel, ha nem akar meggyengülni". Mint kifejtette, az unió Törökország nélkül csak “félkész megoldást” találhat az európai emberek problémáira. Az EU-nak nem félnie kellene Ankarától, hanem együttműködnie kell vele – hangoztatta.

Nem valószínű, hogy 3000 előtt csatlakozhatnak

Nagy-Britannia hagyományosan támogatta Törökország felvételét az Európai Unióba, de a kérdés a népszavazás előtt fontos szerepet kapott a brit EU-tagság híveinek és ellenzőinek vitáiban. A referendum kimenetele bizonytalan, az eredménye azonban meghatározó jelentőségű lehet az unió jövőjének szempontjából.

A brexit támogatói szerint a jövőben törökök milliói áraszthatnák el az Egyesült Királyságot, ha Nagy-Britannnia az unióban marad, Törökország pedig belép. David Cameron brit kormányfő májusban ugyanakkor úgy fogalmazott: az eddigi előrelépéseket tekintve nem valószínű, hogy Törökország a 3000. év előtt csatlakozik az Európai Unióhoz.

A március 18-i menekültügyi megállapodás értelmében egyelőre még a török állampolgárok schengeni vízummentességének kérdése is megválaszolatlan. Brüsszel 72 feltétel teljesítésére kérte Ankarát, ezek túlnyomó többségének Törökország eleget tett, az Európa szerint túl tágan értelmezett terrorellenes törvényén azonban a fenyegetettségre hivatkozva nem hajlandó enyhíteni.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »