Török külügyminiszter: Az EU kezelje egyenlő félként Ankarát

Török külügyminiszter: Az EU kezelje egyenlő félként Ankarát

Bírálta az Európai Unió Törökországgal szembeni magatartását Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden a Bledi Stratégiai Fórumon, arra sürgetve az európai blokkot, hogy reformálja meg magát és Törökországot kezelje egyenlő partnerként – írta weboldalán a szlovén közszolgálati televízió.

A török diplomácia vezetője kiemelte, hogy az EU sokáig a liberális demokrácia és az emberi jogok védelmezője volt, de az elmúlt tíz évben elvesztette hitelességét, miután képtelen volt reagálni az iraki, szíriai és ukrán válságra.

A külügyminiszter úgy véli: az unió vezetési válsággal küzd.

“Ahelyett, hogy egységes tervet dolgoztak volna ki a migránsválság kezelésre, egyes országok kerítést építenek határaikon” – hangsúlyozta. Majd hozzátette: eközben nő a rasszizmus, az idegengyűlölet és iszlamofóbia, amely többé nem peremjelenség, hanem sokkal inkább “a fősodorbeli politikusok által is elfogadott”, s ez normalitássá tette a szélsőségességet és az intoleranciát.

A miniszter szerint óriási a szakadék aközött, hogy mit tesz és mit tehet az EU, s ez csorbítja az unió hitelét.

Az uniónak vissza kell nyernie átalakulási képességét, amely korábban az EU bővítésében nyilvánult meg – tette hozzá.

Melvüt szerint az uniónak folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal és változtatnia kell magatartásán vele szemben.

“A két évtizeddel ezelőtti időszakhoz képest új regionális és globális hatalmak alakultak (…) ezért EU-nak változtatnia kell felfogásán” – húzta alá a török politikus. Szavai szerint az EU-nak, amelyet eredetileg azért hoztak létre, hogy egyensúlyt teremtsen Franciaország és Németország között, most arra lenne szüksége, hogy alkalmazkodjon (az új helyzethez), és “harmadik országokat egyenlőként fogadjon el”.

Az EU-nak rá kell jönnie, hogyan változtathat működésén, a vezetőknek pedig sokkal konstruktívabbnak és kreatívabbnak kell lenniük, amikor új fejleményekkel szembesülnek – leckéztette Brüsszelt Cavusoglu.

A kritikák ellenére Törökország csatlakozni akar az EU-hoz – mondta, Európát továbbra is a legstabilabb, a legfejlettebb és a legdemokratikusabb kontinensnek nevezve.

Ennek érdekében azonban az EU-nak “dinamikusnak és bátornak kell lennie, befogadónak, multikulturálisnak és sok vallásúnak” – emelte ki.

A török politikus csalódottságának adott hangot, amiért az EU szerinte nem támogatta kellőképpen Törökország fellépését Fethullah Gülennel szemben, aki Ankara szerint a török kormány elleni júliusi puccskísérlet kitervelője volt.

Szíriával kapcsolatban azt hangoztatta: Törökországnak nem áll érdekében szíriai területeket elfoglalni. Mint mondta: azután léptek be a szomszédos ország területére, hogy légicsapásaikkal nem tudták térdre kényszeríteni az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Cavusoglu hozzátette: Törökország és Oroszország továbbra is eltérő a véleményen van Szíriával, Bassár el-Aszad elnökkel, és annak jövőbeni kormányával kapcsolatban.

“Hat év háború után nem úgy látjuk, hogy Aszad körül egyesülnének az emberek” – mutatott rá. Hozzátette: Törökország számára egy befogadó, nem vallási jellegű, szekuláris szíriai kormány a leginkább elfogadható, új emberrel az élen. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »