Török-cseh diplomáciai botrány kilátásban…

Török-cseh diplomáciai botrány kilátásban…

Egy cseh ügyvédnő megbüntetését követeli a prágai török nagykövet.

Törökország prágai nagykövete szerint Klára Samková ismert cseh ügyvéd súlyosan megsértette az iszlám vallást egy nemrég a parlamenti alsóházában megtartott szemináriumon, s ezért az illetékes cseh hatóságoknak eljárást kellene indítaniuk ellene.

“Méltóságteljes vitára számítottunk az iszlámról, és szerettük volna megmagyarázni, hogy a terrorista szervezetek nem az iszlámot képviselik. Ennek a nőnek a szavai azonban sokkoltak és csalódást keltettek” – mondta Ahmet Bigali a közszolgálati Cseh Televíziónak pénteken. A török diplomata leszögezte: bármiféle vallás elleni uszítás az európai és a cseh jogszabályok szerint is büntetendő, mert a szólásszabadságnak is megvannak a maga határai.

Felszólalásában Klára Samková a totalitarizmushoz hasonlította az iszlám vallást, amely szerinte ugyanolyan, mint a nácizmus, a fasizmus vagy a kommunizmus. Az iszlám vallás “bűnös és gonosztevő állami ideológia” – jelentette ki az ügyvédnő, aki egyik markáns képviselője a csehországi iszlámellenes mozgalomnak. Samková szerint ezért az iszlámmal kapcsolatban úgy kell eljárni, mint a totalitárius rendszerek esetében: harcolni kell ellene, le kell győzni, és egyszer mindenkorra meg kell akadályozni terjedését.

A beszéd elhangzása után a török nagykövet és néhány további diplomata elhagyták a tárgyalótermet. A diplomaták most állítólag mérlegelik, hogy feljelentsék-e az ügyvédnőt az iszlám vallás megsértése miatt.

Hírdetés

Ahmet Bigali a televízióban azt mondta, hogy a cseh hatóságoknak feljelentés nélkül is eljárást kellene indítaniuk Klára Samková ellen. “Az ilyen nyilvános viselkedés büntetendő. Minden demokratikus államban az államügyészség hivatalból intézkedne” – vélekedett a török diplomata. Megjegyezte, hogy mindenkinek joga van véleményt mondani, de mások vallását nem szabad megsértenie.

“Az elhangzott kijelentésekkel saját hatáskörünkben már foglalkoztunk. Az ügyet továbbítottuk a rendőrségnek, és várjuk álláspontját” – reagált a televízióban elhangzottakra Jan Lelek, az egyik prágai kerületi ügyészség vezetője, részleteket azonban nem árult el, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó.

Korábban a cseh külügyminisztérium nyilatkozatot adott ki, amelyben megállapította, hogy az iszlám és a totalitárius rendszerek ilyesféle összemosása számára elfogadhatatlan, egyúttal a vallások közti párbeszédet szorgalmazott.

Klára Samkovának az iszlámról tett kijelentései nem egyedülállóak Csehországban, ahol létezik egy erős iszlámellenes mozgalom, s annak egyik tavaly novemberi rendezvényén Milos Zeman államfő is részt vett.

“Úgy vélem, hogy a Cseh Köztársaságnak diplomáciai úton ki kellene utasítania a nagykövet urat az országból, mert beavatkozott belügyeinkbe” – reagált Ahmet Bigali pénteki nyilatkozatára Klára Samková.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »