Török bosszú az Iszlám Állam ellen?

Török bosszú az Iszlám Állam ellen?

A szíriai Dzserablúsz városát támadta a török hadsereg. A település a dzsihadisták kezén van. Szakértők szerint a török offenzívát az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció harci gépei támogatják. A hadművelet célja, hogy kisöpörjék az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit a határ szíriai oldaláról.

Robbanások történtek a szíriai Dzserablúsz városában, amelyet az Iszlám Állam erői ellenőriznek. A támadás helyi idő szerint hajnali négy órakor kezdődött. Ankara szerint a török tüzérség azt követően kezdte lőni a várost, hogy korábban a dzsihadisták többször is átlőttek Szíriából. A török tüzérség akciójának célja hivatalosan az, hogy megtisztítsák a határ térségét az Iszlám Államtól és ezzel fokozzák a török határok biztonságát.

A valódi cél az, hogy a török tüzérség elősegítse a Törökország által támogatott szíriai felkelőcsoportok támadását Dzserablúsz ellen. A török offenzívát az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció harci gépei is támogatják.

Török hírforrások szerint az ország hadserege nemcsak az Iszlám Állam állásait lőtte, hanem a szíriai kurd Demokratikus Unió Párt állásait is. Ezt a szervezetet a törökök az általuk terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspárt szövetségesének tekintik.

Közben váratlan ankarai látogatásra érkezett Masszud Barzani iraki kurd vezető. Kurd források szerint Barzani pozitív szerepet játszhat a Törökország és a Kurd Munkáspárt közötti tárgyalások felújításában. Barzani ankarai látogatásának másik célja, hogy találkozzon a Törökországban tartózkodó amerikai alelnökkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »