Török államcsíny: kirúgják, akit érnek

A török hírszerzés tudott a készülő államcsínyről, és az események előtt néhány órával figyelmeztette is a hadsereget – jelentette kedden a Nokta című török hetilap. Továbbra is ezrével bocsátják el az államigazgatás minden területéről azokat, akikről feltételezhető, hogy akárcsak rokonszenveztek az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülennel, akit az elvetélt puccs szellemi atyjának kiáltott ki Ankara. Törökország Gülen kiadását kéri az Egyesült Államoktól. A török médiafelügyelet leállíttatta a Gülenhez köthető összes rádiót és tévét.

A kormánybíráló cikkeiről ismert Nokta magazin szerint a török hírszerzés pénteken, helyi idő szerint már 16 órakor tudomást szerzett a tervezett államcsínyről, majd pedig értesítette Yasar Gülert, a fegyveres erők parancsnokhelyettesét. 18 óra 30 perckor Hulusi Akar vezérkari főnök megparancsolta a légtér teljes lezárását, megtiltotta a katonai repüléseket, a hadsereg és a haditechnika mozgását. A hetilap szerint az összeesküvők eredetileg szombat hajnali 3 órára tűzték ki az államcsíny kezdetét, ám mivel tervük kitudódott, előre hozták péntek 21 órára.

Azonnali cenzúra, kirúgások

A török médiafelügyelet kedden törölte az összes olyan rádióállomás és tévécsatorna műsorszórási engedélyét, amely kapcsolatban volt az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok vallási mozgalmával.

Ugyancsak Gülenhez fűződő állítólagos kapcsolatra hivatkozva felfüggesztették állásából a török titkosszolgálat mintegy 100 tagját. A pedagógusok is megszenvedik a tisztogatást: a török oktatási minisztérium 15 200 dolgozóját függesztette fel a sikertelen puccskísérlettel összefüggésben. A török felsőoktatási tanács 1577 dékánt menesztett. Állami és magánegyetemek is érintettek: a török oktatási minisztérium bevonta 21 ezer, magánintézményeknél dolgozó tanár engedélyét is. A szociális és családügyi minisztériumból csaknem négyszáz dolgozót bocsátottak el.

Bizonyítékok, amelyek elindultak, de nem értek oda

Ami Gülen kiadását illeti, kedden eléggé ellentmondásosak voltak a nyilatkozatok. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter dél körül sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Ankara hivatalosan kérte Washingtontól a hitszónok letartóztatását és kiadását, reggel pedig a török miniszterelnök, Binali Yildirim egyenesen azt jelentette be, hogy az ankarai igazságügyi minisztérium elküldte Washingtonba már a bizonyítékokat is, amelyek alapján Törökország kéri az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadását. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azonban órákkal később azt közölte, hogy még mindig nem kapta meg a kiadatási kérelmet.

Washington korábban azt mondta, hogy kiadja Gülent, ha jogilag megfelelően megalapozott Ankara kérelme.

Tengeri rejtély

A The Times című brit konzervatív napilap szerint a puccskísérlet óta az Égei- vagy a Fekete-tengeren szolgálatot teljesítő török hadihajók közül 14 nem tért vissza kikötőjébe. A török miniszterelnök-helyettes kedden tagadta, hogy eltűntek török hadihajók, az elnöki szóvivő szavai szerint sincsenek eltűnt katonai járművek, minden helikopterrel és harckocsival el tudnak számolni. Az ankarai hatóságok – írja a brit lap – aggódnak, hogy görög kikötők felé tarthatnak a hajók, ahol legénységeik politikai menedékjogot kérnek.

Európa most nem kér a törökökből

Törökország az idén már nem kapja meg az uniós vízummentességet – mondta az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger a Berliner Morgenpostnak a német lap keddi beszámolója szerint. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hátborzongatónak nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését, miszerint Isten ajándéka a múlt heti katonai puccskísérlet. A brüsszeli bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja egyben figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török uniós csatlakozási folyamat végét jelentené.

„Erdogannak a jogállamiság elvének ügyében közelednie kell hozzánk, de nem úgy tűnik, hogy így lesz” – mondta az uniós biztos. Kiemelte: elfogadhatatlan, hogy felfüggesztik képviselők mentelmi jogát csak azért, hogy „meghurcolhassák őket”, és elfogadhatatlan újságírók megfélemlítése és több ezer nemkívánatos bíró eltávolítása.

A halálbüntetés törökországi bevezetése kizáró ok az Európai Unióhoz történő csatlakozásban – jelentette ki Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa az uniós parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén kedden.

Isztambuli békemenet

Kedd este mintegy ezer kormánypárti demonstráló gyűlt össze Isztambulban Recep Tayyip Erdogan államfőt éltetve, és követelve, hogy a péntek esti puccskísérlet felelőseire halálbüntetést szabjanak ki.

Őrizetbe vették Törökországban azt a két pilótát is, aki tavaly novemberben lelőtt egy Szu-24-es orosz bombázót – erősítette meg kedden Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter a Habertürk tévében. Ankara adatai szerint a két pilóta részt vett a katonai hatalomátvételi kísérletben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »