Török: a magyar társadalmat hidegen hagyja a Bayer-ügy

A köztársasági elnöknek van meg az a lehetősége, hogy mérlegelje, a saját értékrendjébe belefér-e egy tisztán politikai indíttatású kitüntetés – fejtette ki Török Gábor egy Facebook-posztban. Szerinte egyébként a nép magasról tesz a Bayer-ügyhöz hasonló botrányokra, az csak a közélet szereplőit és az egyes táborok rajongóit érdekli.

Magyar Menedék - Tepe

Pontokba szedte meglátásait a Bayer-ügyről Török Gábor politikai elemző. Mint írta, a kitüntetés odaítélése politikai döntés, ezért a lista általában tele van olyanokkal, akiknek elsősorban vagy kizárólag politikai érdemeik vannak. “Bayer Zsolt kitüntetése is alapvetően politikai érdemekről szól. Ahogy számos más emberé is, akik most a díjukat visszaadók között vannak” – fogalmazott.

Török szerint a köztársasági elnöknek minden olyan kitüntetésre való javaslatot el kellene hárítania, ami ellentétes az alkotmány értékrendjével, így például a kommunista diktatúra idején vezető politikusok esetében, vagy olyanok jelölésénél, akik nem tisztelik az emberi méltóságot. Minden más esetben viszont azt kell mérlegelnie – folytatta Török Gábor -, hogy az ő személyes értékrendjébe belefér-e az illető személy elismerése. Az államfőnek szerinte el kell fogadnia, hogy a különböző politikai erők másként ítélnek meg egy-egy kitüntetést.

Ha pedig az ember politikai döntést hoz, számolnia kell azzal, hogy annak politikai hatása is lehet. Török úgy gondolja, hogy ha a döntéshozók ebben az ügyben nem számoltak ezekkel, akkor nagy hibát követtek el, ha viszont számoltak azokkal, de kívánatosnak vagy vállalhatónak gondolták ezeket a következményeket, “akkor majd meglátjuk, hogy igazuk volt-e”.

Török egyébként úgy látja, hogy a Bayer-ügyhöz hasonló botrányokat a közélet szereplői és az elkötelezett “szekértáboristák” imádják, “a magyar közélet elszenvedőit”, az embereket viszont hidegen hagyják.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »