Toroczkai László lesz az egyetlen lakos az ásotthalmi tranzitzóna közelében

A SZEGEDma pénteken arról számolt be, hogy Toroczkai László már nem ellenzi az Ásotthalmom közelében, de lakatlan területen megnyíló tranzitzónát. Holott a jobbikos polgármester által vezetett település korábban éppen azért tiltotta ki közigazgatási területéről a 3,5 tonnánál nehezebb, nem helyiek által használt gépjárműveket, hogy megakadályozza a létesítmény felépítését.

A lap ennek fényében „pálfordulásnak” nevezte Toroczkai legutóbbi döntését, a politikus ma érdemben, részleteiben cáfolta meg az alaptalan felvetéseket. A Facebook-bejegyzésből kiderült az is, hogy az egyetlen lakos a tranzitzóna közelében az éppen Toroczkai László lesz. A polgármester folyamatosan nyomon kíséri a kormány intézkedéseit, készen áll arra is, hogy szükség esetén újra tiltakozásba kezdjen. Mivel rengeteg sületlenség és félinformáció jelent meg a tervezett ásotthalmi tranzitzónával kapcsolatban, röviden összegzem a valóságot”írja Toroczkai László saját közösségi oldalán, majd kifejti:

„- A Fidesz-közeli Szeged.ma közölt egy rám nézve cseppet sem hízelgő cikket, amiben boldogan számolt be arról, hogy én mégis elfogadom a tranzitzónát, sőt mindezt “pálfordulásnak” is nevezi. Láthatóan a Fidesz mostanában tüzel a Jobbikra, a tálaláson tehát nem lehet csodálkozni, sajnos ugyanezt a cikket vette át a Kuruc.info, megtoldva egy még rosszindulatúbb címmel. Bár korábban már részletesen leírtam, hogy valójában mi történt, de akkor nézzük újra a tényeket:
– A hírekből tudtam meg, hogy a miniszterelnök főtanácsadója, Bakondi György kész tényként bejelentette, hogy megépül a tranzitzóna Ásotthalmon. Korábban éppen azért nem épült, mert én ezt levélben kértem, ezért csak a másik két határátkelő (Röszke és Tompa) mellett épült meg. Erre keményítettünk be, és küldtünk elutasító álláspontot a kormánynak, amely erre elkezdett tárgyalni velünk.
– Első kérésem az volt, hogy a saját szememmel lássam, hogy mi is az a tranzitzóna. Ez teljesült, Röszkén láttam, hogy ez nem menekülttábor, nem befogadóállomás, csupán a határátkelőhelyek logisztikai meghosszabbítása. A határátkelőhelyeken ugyanis eddig és ezután is jelentkezhet a menedékkérő. A tranzitzóna a határvonalon van, letesznek a kerítés helyére kb. 10 bódét, ahol egészségügyi és nemzetbiztonsági szűrésen esik át naponta legfeljebb 15 menedékkérő (akiknek kb. 70 százaléka egyébként már másik EU-országban volt regisztrálva). Ugyanez történik, ha a határátkelőhelyen jelentkezik a menedékkérő, ettől tehát nem érkezik majd több migráns Magyarországra. Ebből az ásotthalmiak semmit sem vesznek észre (legalább a betegek nem járkálnak közöttünk szabadon megfertőzve a lakosságot) innen szállítják járművel azokat, akiket nemzetbiztonsági vagy járványügyi okokból nem különítenek el, a befogadóállomásokra. Ez eddig is így volt Röszkénél, Tompánál és bárhol, ahol átlépik (bárhogyan) a határt.
– A tranzitzóna helyét velem egyeztetve jelölik ki egy teljesen lakatlan helyen.
– Ahogy azt még a cikk is megemlíti, nem örülök neki, de azt már sokadszorra felejtik el sokan, hogy nem én kormányzok, csupán egy 4 ezres település polgármestere vagyok egy közel kétharmados kormánnyal szemben. A tranzitzónát már eldöntötték, pár napig ellenálhatok, de ha akarják, megépítik. Így legalább több kérésemet figyelembe vették, nem csupán az útépítést, hanem további számos, a lakosság érdekeit szolgáló kérést is. Hangsúlyozom, lakossági érdekről beszélek, mivel én leszek az egyetlen lakos a tranzitzóna közelében, tehát ha gondot okozna a tranzitzóna, annak én lennék elsősorban a kárvallottja!
– Nem a tranzitzóna a valódi baj, hanem az, hogy – bárhol lépjék is át a határt – nyitott befogadóállomásokra szállítják a migránsokat. Ez ellen kell harcolni! Ha zártak lennének, a 99 százalékuk elkerülné Magyarországot.
– Pénteken egyeztettem a határ szerbiai oldalán lévő Királyhalom polgármesterével, Katona Róberttel is. Amennyiben átver minket a kormány, és mégis valamiféle “menekülttáborrá” alakulna a tranzitzóna, a leghatározottabb tiltakozási formákat fogjuk alkalmazni. Még akkor is lesz lehetőségünk lezárni a határra vezető utakat, vagy éppen súlykorlátozást bevezetni a környéken.”

(Via. Toroczkai László)

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »