Toró Tibor: az MPP a választások egyik gyõztese

Magyar szempontból az MPP a vasárnapi helyhatósági választások egyik győztese, az EMNP pedig a nagy vesztese, de sem nekik, sem az RMDSZ-nek nincs oka a feltétlen boldogságra – értékelte Toró Tibor politológus a Transindexnek a vasárnapi választásokat.

“Amennyire a részleges adatokból látni lehet, az Erdélyi Magyar Néppártnak nem lesz polgármestere, így magyar szempontból a választások egyik győztese a Magyar Polgári Párt, amely nagyon ügyesen taktikázva használta ki a különböző koalíciós megállapodásait. Több helyen is befutó lett a polgármester-jelöltjük, akár az EMNP-vel kötöttek megállapodást (Szentegyházán vagy Székelyudvarhelyen), akár az RMDSZ-szel (több helyen is, főleg Székelyföldön)” – értékelte az EMNP és az MPP eredményeit Toró.

A politológus ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy ez a siker viszont nem feltétlen felhőtlen az MPP számára, mert például Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában kiestek a városi tanácsból, illetve azokon a településeken, ahol polgármesterük lesz, folytatniuk kell az együttműködést valamelyik párttal, mert a listán is koalícióban voltak. Ráadásul a megyei tanácsosi listákra leadott szavazatok tekintetében is rontottak négy évvel ezelőtti eredményeikhez képest.

“Országos szinten még nem sikerült teljesen összesíteni az adatokat, de első ránézésre úgy tűnik, hogy az MPP és az EMNP összességében megfelezte a megyei tanácsosi listákra leadott szavazatainak a számát. Négy évvel ezelőtt a két párt összesen nagyjából 80 ezer szavazatot gyűjtött, most 37 ezer körüli szavazata van az EMNP-nek, míg az MPP Hargita és Kovászna megyében, ahol listát indított, összesen körülbelül 16 ezer szavazatot gyűjtött, tehát nagyjából 50 ezer lesz a két párta leadott voksok száma” – mondta, árnyalva azzal is a képet, hogy az RMDSZ is nagyjából 90 ezer szavazatot vesztett a 2012-es megyei tanácsosi listák eredményeihez képest, és nagyon úgy tűnik, hogy ha nem jönnek szavazatok a Kárpátokon túlról, akkor az összmagyar képviselet beesik 5 százalék alá, ami egy újabb szimbolikus küszöb alá esést feltételez.

“Részletesebben meg kell vizsgálni még az eredményeket, de az kétségtelen, hogy az EMNP a nagy vesztese ennek a választásnak a magyar-magyar verseny tekintetében” – nyilatkozta a politológus, kiegészítve azzal is az értékelését, hogy azért még több kérdőjel van, de az már látszik, hogy az arányokat nézve van egy súlyponteltolódás az RMDSZ felé a két kisebb párt felől.

Toró kérdésünkre kitért az esetleges szavazatszám-csökkenésre is. Elmondása szerint az érvényben lévő választásai törvényről előzetesen még azt gondolták, hogy a kisebb pártokat segíti, lévén nem lehetett óriásplakátokat kitenni és ajándéktárgyakat osztogatni, csak a média, az online eszközök és a door to door mobilizáció állt a pártok rendelkezésére.

“Ha megnézzük az eredményeket, akkor látszik, hogy az EMNP és az MPP veszteségei is elsősorban Székelyföldön jelennek meg, ott ment el a legtöbb szavazat. Tehát azt kell megnézni, hogy településről településre hogyan szerepeltek. Nem tudom azt mondani, hogy a láthatatlan kampány a feltétlen oka a veszteségeknek, mert az csak egyenlítette a versenyt. Inkább az a kérdés, hogy mekkora mobilizációs erővel rendelkeztek a pártok helyi szinten, inkább az embermatéria döntött, hogy mennyire voltak képesek bejárni a településeket, meggyőzni a szavazókat. A helyi mobilizációnak nagy volt a fontossága. Ez volt szerintem a döntő, amiben kétségtelen, hogy az RMDSZ erősebb” – foglalta össze az esetleges csökkenés okát.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »