Tömegsírt fedeztek fel Palmürában

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet áldozatainak tömegsírját fedezték fel szíriai kormánycsapatok a dzsihadistáktól márciusban visszafoglalt Palmürában – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint legalább 65 holttestet találtak a város katonai repülőterének közelében. A halottak szíriai katonák és velük szövetséges harcosok, akiket az IÁ ölt meg.

Az iszlamisták 2015 májusában vették be Palmürát, és ókori városnegyedében jelentős pusztítást végeztek a tíz hónap alatt, amíg a várost ellenőrzésük alatt tudták. A közép-szíriai várost március végén sikerült a damaszkuszi rezsimnek orosz légi támogatással visszafoglalnia.

Az OSDH szerint a dzsihadisták uralma alatt legalább 280 emberrel végeztek Palmürában. Az IÁ-fegyveresek által nyilvánosan kivégzett áldozatok közé tartozott a romváros főrégésze, a 83 éves Háled el-Aszaad is, aki több mint 40 éven át vezette a Palmüra feltárását és fenntartását célzó munkálatokat.

Már röviddel a város visszavételét követően felfedeztek egy 40 holttestet rejtő tömegsírt, az áldozatok között számos nő és gyerek is volt a SANA állami hírügynökség szerint. Némelyiküket lefejezték, más holttestek pedig kínzások nyomait viselik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »