Tömeges korallpusztulást észleltek a Mexikói-öbölben

Amerikai kutatók közölték, hogy tömeges korallpusztulást észleltek a Mexikói-öböl egyik tengeri természetvédelmi területén.

Steve Gittings, az amerikai tengeri természetvédelmi területek irodájának vezető kutatója közölte, hogy szakembereik ismeretlen eredetű korallelhalást vizsgálnak a Mexikói-öbölben lévő East Flower Garden Bank természetvédelmi területen. A korallzátony mintegy 160 kilométerre fekszik a louisianai és a texasi partoktól.

Példátlan mennyiségű korall, tengeri szivacs, tengeri sün, tengeri csillag és kagyló pusztulást jelentettek a szakemberek. Először búvárok vették észre a hét elején az elpusztult állatokat és fehéredő korallokat, tengeri csillagokat a térségben – tette hozzá Gittings. A szakemberek keresik az elhalás okait, vizsgálják a víz minőségét, kórokozók jelenlétét és esetleges vegyi anyag bekerülését az öböl vízébe.

Máshol is észlelik a szomorú jelenséget

G. P. Schmahl, a természetvédelmi terület főfelügyelője közölte, nem tudnak arról, hogy vegyi anyag került volna az öböl vízébe. Elmondta, hogy a víz hőmérséklete igen magas, és az elmúlt hónapok heves esőzései miatt nagy mennyiségű alacsony sótartalmú parti víz mozgott a nyílt tenger felé. A világ más térségeiben tapasztalt korallfehéredéshez viszonyítva a Mexikói-öbölben lévő korallzátonyokat a szakemberek egészségesnek és stabilnak tartják.

Az elmúlt hónapokban az ausztráliai Nagy-Korallzátonyon, a karibi térség Floridához közeli részén, a Maldiv-szigetek térségében és a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon észleltek jelentős korallpusztulást.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása: amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra és közvetve az emberekre is. A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt évben szélsőségesen erős El Nino-jelenség váltotta ki, amely sok óceáni térségben felmelegítette a vizet.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Egyelőre megállíthatatlan a Nagy-korallzátony pusztulásaAlig maradt ép korall a Nagy-korallzátonybanA “halál szaga lengi körbe”: szétrothad a Nagy-korallzátonyRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, korall, korallzátony, korallpusztulás, fehéredés, Mexikói-öbölForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »