Tömeges fizetésemelés és létszámbővítés jöhet

Tömeges fizetésemelés és létszámbővítés jöhet

Nem elég, hogy 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség, egy másik kutatás szerint minden negyedik hazai kis- és középvállalkozás létszámbővítést tervez.

Szektor szerint az ipari és a kereskedelmi cégek számolnak leginkább új munkaerő felvételével, ezen kívül az összes társaság mintegy harmada a fizetéseket is emelni fogja.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozások túlnyomó többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal fog működni a következő egy év során, azonban jelentősen megnőtt a munkaerő-felvételben gondolkodók aránya. „A létszámbővítést tervező cégek aránya látványosan, 16%-ról 24%-ra ugrott, tehát várhatóan közel minden negyedik kkv fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben, és a legtöbben 1-4 főt vennének fel. Nem mindegy azonban ki milyen területen keres állást, hiszen a különböző ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye.

Míg a szolgáltató és mezőgazdasági cégek csupán 17%, illetve 19%-a tervez felvételt, addig a kereskedelmi és az ipari szektor esetében már 29%, illetve 33% ez az arány” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Fizetésemelésre felkészülni

A fizetésekre inkább a változatlan munkabér a jellemző, de egyre többen készülnek emelésre. A cégek többsége (56%) a jelenlegi jövedelem szinten tartására törekszik, míg a fizetésemelést tervező cégek aránya 31%-ról 37%-ra ugrott, és átlagosan 3%-kal magasabb bért utalnak majd a dolgozók bankszámlájára. Nem mindegy azonban, ki hol dolgozik, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan a fizetésemelés esélye is nő. Míg a mikrovállalkozások csupán harmada készül emelni a béreket, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 41% és 42%.

Plusz 150 ezer

Február–áprilisban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 294 ezer fő volt, 153 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. 

Emellett egy év alatt ötödével 73 ezerrel, 265 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, és 5,8 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a február-áprilisi időszakban – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküléségi ráta egy év alatt 1,7 százalékponttal javult. 

A 15-64 éves férfiak körében 5,7, a nők között 6,1 százalékos munkanélküliségi arányt mért a KSH.

Az elmúlt tíz évben a 2010 és 2011 első negyedévében 11,8 százalékon tetőzött a munkanélküliségi ráta, akkor 493 ezren kerestek állás.t

 A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma egy év alatt 45 ezerrel, 139 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,0 százalékponttal, 5,6 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 29 ezerrel, 125 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal, 6,0 százalékra mérséklődött.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,7 százalékponttal, 14,2 százalékra csökkent, de a munkanélküliek 18,2 százaléka továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,6 százalékponttal 5,2, az 55-64 éveseké 1,2 százalékponttal, 5,0 százalékra csökkent

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,4 hónap; a munkanélküliek 48,8 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »