Tömegdemonstrációk Franciaországban: összecsapások, törölt járatok, munkatörvényköny

Tömegdemonstrációk Franciaországban: összecsapások, törölt járatok, munkatörvényköny

Többszázezer tüntető tiltakozott ma Franciaországban a francia munkaügyi törvényjavaslatok ellen. A mérsékeltebb szakszervezetek ugyan már egyezségre jutottak az állammal a javaslat enyhítéséről, de a többség még mindig annak teljes visszavonását követeli.

 

Az egész napos tiltakozássorozat, amelyhez a munkások mellett gimnazisták csatlakoztak, többszázezer embert mozgatott meg. Számos összetűzés történt a rendőrség a fiatalok között, előkerültek a füstgránátok és a vízágyúk. A demonstráció nem csak Párizsban, hanem Lyonban és Nantesban is nagy méreteket öltött.

 

Forrás:  REUTERS/Pascal Rossignol

 

A szervezők szerint a tiltakozásokba 1,2 millió ember kapcsolódott be, a francia belügyminisztérium valamivel 400 ezer fölé becsülte a demonstrálók számát, de még így is messze többen vonultak az utcára, mint a korábbi tüntetéseken.

 

A francia fiatalok Párizsban autókat és épületeket rongáltak meg, kövekkel támadtak a rendőrségre. Több mint 100 embert letartóztattak és 13 rendőr sérült meg a zavargásokban.

 

Egy maszkos tüntető “Halál a kapitalizmusra” feliratú pajzsot visel a zavargások sűrűjében.  REUTERS/Stephane Mahe

 

A francia elnök népszerűségi indexe meredeken zuhan

 

A tartósan 10 százalék feletti munkanélküliséggel küszködő Franciaország népességének nagy része  Francois Hollande elnök ténykedését gyengének és terméketlennek ítéli. „A munkásokat semmibe veszik. Elég volt! Hollande meg úgy tesz, mintha a baloldalt képviselné”, mondta egy párizsi fuvarozóvállalat alkalmazottja.

 

A francia állami vasúttársaság alkalmazottjainak 50 százaléka csatlakozott a megmozdulásokhoz, a francia főváros egyik repülőterén minden ötödik járatot töröltek a munkahelyüket elhagyó dolgozók miatt.

 

13 három rendőr sérült meg a Reuters értesülései szerint. Az összecsapásokban tetemes az anyagi kár. Forrás: REUTERS

 

60-órás munkahét?

 

A tiltakozások központi oka az új munkatörvénykönyv-módosítás, ami eltörölné a rögzített 35-órás munkahetet, ami Franciaországban 2000 óta van érvényben, eredetileg abból a célból, hogy több munkahelyet teremtsenek általa. A gazdasági válság óta azonban hatása nem mutatkozott meg, és a mostani javaslat lehetővé tenné a cégeknek a 48 órás munkahetet és a 12 napos munkaciklust, ami végeredményben 60 órás munkahetet is jelenthet.

 

A javaslat egyúttal szabad kezet adna a vállalatoknak a válságkezelésre, Franciaországban ugyanis eddig a cégek nem csökkenthették önkényesen a munkaórák számát és az alkalmazottak bérét, a módosítás elfogadásával azonban már igen.

 

A javaslatról a francia parlament áprilisban fog dönteni.

 

A fősikolások azért tudnak mérsékeltebben is tüntetni. Forrás: REUTERS/Stephane Mahe

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »