Tomboltak a visszatoloncolás előtt álló élősködők egy görög szigeten

Csütörtök este afgánok és szíriaiak verekedtek össze a Hzíosz szigetén lévő túlzsúfolt befogadólétesítményből, hogy egy másik, jelenleg használaton kívüli központba menjenek. Korábban kiderült: erről a szigetről is megkezdik hétfőn a kontinensfoglalók visszatoloncolását Törökországba.

A Ta Nea nevű görög újság jelentése szerint a tömeg átvágta a tábort körülvevő dróthálókerítést, majd elindult az égei-tengeri sziget kikötője felé.

A központot elhagyók újságíróknak azt mondták, hogy "nincsenek többé biztonságban a befogadóközpontban", ezért átmennek egy régi, elhagyatott táborba, amely a kikötő közelében van. A parti őrség illetékesei megerősítették az újság értesülését.

A hiószi regisztrációs központban péntekre virradóra összetűzések robbantak ki a Törökországba történő visszaszállításra váró afgán és szíriai migránsok között. A rendőrség bódító gránátokat vetett be ellenük.

Az ANA görög hírügynökség úgy tudja, hogy öt ember szorult kórházi ápolásra a zavargások után. A menekültközpont létesítményeiben súlyos károk keletkeztek, megrongálták az orvosi ellátót is.

A migránssimogató aktivisták azt mondták, hogy a csetepaté előtti estén az ott lévő "menekültek" tüntettek, szabad eltávozást követelve.

Az 1200 fő elhelyezésére tervezett híoszi befogadóközpontban 1500-an zsúfolódtak össze, így a hatóságok már tervbe vették, hogy egy részüket átszállítják más táborokba.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »