"Töltjük az idõt feleslegesen, hogy az legyen a benyomásunk, hogy dolgozunk"

Három hete indult el a maisimplu.gov.ro portál, amelyen keresztül mi is jelezhettük az észrevételeinket és ötleteinket a hivatali ügyintézés javítása érdekében, a miniszterelnök pedig máris bejelentette az első bürokrácia-nyeső intézkedéseket.

Dacian Cioloş elmondta, hogy több mint háromezer építő javaslat érkezett a portálon keresztül. A panaszok közül Cioloş kiemelte az erkölcsi bizonyítvány megszerzése körüli hercehurca felemlegetését, így az egyik bürokrácia-nyeső intézkedés ennek a szükségességének a felülvizsgálata lesz. Az erkölcsi bizonyítványt legtöbb esetben állami intézmények kérik, vagyis mondhatjuk azt is, hogy az egyik hivatali ablaktól a másikig kell elvinni a papírt, ami a miniszterelnök szerint is pusztán formaság és időtöltés. Cioloş azt szeretné, ha az állami intézmények végre kommunikálnának egymással, és ezzel megkönnyítenék az emberek dolgát, akiknek nem kellene felesleges sorban állással tölteni az időt.

Az erkölcsi bizonyítványról Cioloş azt nyilatkozta, hogy meg kell nézni, hogy melyek azok az esetek, amikor erre az okiratra ténylegesen szükség van, s melyek azok, amikor csak reflexszerűen kéri egyik vagy másik intézmény, mert így szokták meg az évek alatt.

Nagyon sok panasz érkezett a munkáltatóktól is, akik elsősorban a különböző formanyomtatványok egyszerűsítését kérték, amelyek a panasztevők szerint túlságosan zavarosak és olyan információkat is kérnek, amelyek nemcsak, hogy irrelevánsak, de nehézkes is a kitöltésük. Ilyen a 088-as formanyomtatvány, amelyet áfaszám-igénylés esetén kell kitölteni és eljuttatni az ANAF-nak. Gabriel Briş, a pénzügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy a nyomtatványból kiveszik a nem szükséges részeket, és egy héten belül véglegesítik azt.

Cioloş szerint ez egy általános jelenség a hivatalokban: a különböző adminisztrációk rétegei egymásra tevődnek, amelyek egy idő után már teljesen ellehetetlenítik a munkát. “Töltjük az időt felesleges dolgokkal, csak azért, hogy az legyen a benyomásunk, hogy dolgozunk” – mondta a miniszterelnök.

Ugyanakkor Cioloş azt is elmondta, tisztában van azzal, hogy az egyes dokumentumokért fizetni kell, ezzel pedig pénzt hoznak az államkasszába, de hozzátette, hogy a bizottság már több számítást is végzett, és nem hoznak annyi pénzt, amennyi vesződséggel járnak. (adevarul)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »